Halálos baleset történt Vámosszabadiban, Orbán Viktor unokaöccsének tulajdonában álló kavicsbányában. A bánya területén egy gyalogost gázolt egy a tolató autó. Orbán Dávid 2021-ben lett a Győr közeli bánya tulajdonosa, az Átlátszó korábban azt írta, hogy a cég azóta nagyon felpörgött, már 2022-ben is 5,8 milliárdos forgalma volt a vállalatnak. 

Halálos baleset 

Halálos baleset történt hétfőn az Orbán Viktor miniszterelnök unokaöccsének tulajdonában álló kavicsbányában Vámosszabadiban – értesült az RTL Híradó. A baleset tényét a mentőszolgálat megerősítette.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Gázolás történt 

A Murobán Bányászati Kft. kavicsbányájának két tulajdonosa van: Orbán Dávid, a kormányfő unokaöccse egy társával vásárolta meg a céget 2021-ben. A rendőrség azt közölte: a bánya területén gyalogosan közlekedő embert egy tolatást végző homokrakodó géppel ütötték el, a helyszínen meghalt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Orbán család bányái 

Orbán Dávidról a 444.hu 2022-ben írt, amikor ügyvezetője lett az Orbán család legnagyobb bányászati cégének, a gánti Dolomit Kőbányászati Kft.-nek. A cégadatbázis szerint azt a vállalkozást hárman vezetik: Orbán Győző Bálint, vagyis Orbán Viktor miniszterelnök apja, Orbán Győző, a kormányfő öccse, és az 1987-es születésű Orbán Dávid. Róla a 444 azt írta, hogy ifj. Orbán Győző fiáról van szó, tehát a miniszterelnök unokaöccse. Korábbi székesfehérvári lakcíme is megegyezik Orbán Győző volt lakcímével. A Dolomit Kft.-nek egyébként továbbra is jól megy: 2022-ben,  5,8 milliárdos forgalom mellett 2 milliárdos adózott eredményt ért el.

Súlykorlátozást vezettek be 

Tavaly nyáron az átlátszó.hu írta meg, hogy kerülőre és plusz kiadásokra kényszerítette a Győr környéki bányászati cégeket a közútkezelő azzal, hogy súlykorlátozást vezetett be az 1401-es útra Győrzámoly és Győrújfalu között. Az út azért volt fontos Darnózseliben található Lajta-Kavics Bányászati Kft.-nek, illetve a Győrzámoly 1 és 2 kavicsbányáknak, mivel itt szállíthatták Győrújfaluban (azaz mindössze pár kilométerre) található keverőtelepre, a Frissbeton/Strabag-re a sódert. 

Nem kaptak engedélyt

A súlykorlátozás értelmében a 20 tonnánál nehezebb járművek 2022 novembere óta nem hajthatnak át az 1401-es úton. Kivételt csak az autóbuszok és mezőgazdasági járművek jelentenek, illetve azok a cégek, amelyek a szakaszon telephellyel és behajtási engedéllyel rendelkeznek. A Magyar Közút Zrt. indoklása szerint erre a „kistelepüléseken élő lakosság életminőségének javítása, és a közelmúltban felújított útburkolat állagának megóvása érdekében” volt szükség. Az Átlátszó úgy tudja, hogy Lajta-Kavics kért engedélyt, de nem kapott az útszakasz használatára, ahogy más kavicsbányák sem.

Az Orbán bányák autói áthajthatnak 

Nem érinti ugyanakkor a korlátozás a Murobán Kft. mindössze 3 éve működő bányáját Vámosszabadiban. A portál rámutatott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök unokaöccse, Orbán Dávid éppen a bányanyitás előtt, 2021 végén lett társtulajdonos a cégben egy győri ügyvéd, dr. Mürkl Máté mellett. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: helyszíni felvétel Orbán Dávid bányájában – Forrás: RTL