Még a többi érdekképviseleti szervnek sem árulta el a kormány által létrehozott testület vezetője, hogy miről volt szó. Nem csak ők, de az MSZP társelnöke is válaszokat vár.

Váratlan vendég

Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány tagjai mellett Horváth Péter a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke is ott volt a szombati kormányülésen – hangzott el a 444.hu cikke nyomán az RTL vasárnap esti híradójában. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rejtély, miről beszéltek

A Karmelita Kolostorban Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár is, akit a fotón Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető minisztert takar. A miniszterelnök posztolt is erről a közösségi oldalán, arról azonban nem ír, hogy oktatási kérdésekről is szó lett volna. A csatorna kereste a kormányt és az érintettet is, azonban választ nem kaptak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem kapnak válaszokat

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete sem kapott válaszokat. Nagy Erzsébet ügyvivő azt mondta, az elmúlt 24 órában többször is kereste emiatt a Nemzeti Pedagógus kar elnökét. Szerinte az sem véletlen, hogy őket kihagyták az egyeztetésből.

Saját magával egyeztet a kormány?

„A Nemzeti Pedagógus Kar egy kormány által létrehozott korporatív testület. Gyakorlatilag, ha a kormány tárgyal a Nemzeti Pedagógus Karral, az olyan, mintha saját magával egyeztetne, és én úgy gondolom, hogy Horváth Péternek ilyen értelemben egy rendkívül kínos szerepe van” – vélekedett az érdekképviseleti vezető.

A másik szakszervezet pozitívnak értékeli a fejleményeket

Sem az egyeztetés előtt, sem azután nem kereste Horváth Péter, a legtöbb taggal rendelkező pedagógusok szakszervezetét sem. „Pozitívnak értékeljük azt, hogy a kormány végre szakembereket hívott meg, még akkor is, hogyha a saját maga által létrehozott korporatív szervezet vezetőjét hívta meg, és nem a tiltakozó akciókban résztvevők, mivel úgy tudom, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar nem hirdetett sztrájkot és tiltakozó akciót” – magyarázta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás.

Minden oldalról nagyon nehezen kezelhető helyzet

A Nemzeti Pedagóguskar vezetője még október elején arról beszélt az Indexnek, hogy a sztrájk a tiltakozásnak egy teljesen egyértelmű, jogszerű kifejezése, a polgári engedetlenségről viszont azt mondta, hogy egy minden oldalról nagyon nehezen kezelhető helyzetnek tartják. Nemcsak a szakszervezetek, az MSZP is szeretné tudni, hogy mi hangzott el a legutóbbi kormányülésen. Azt kérik a kormánytól, hogy ne titkolózzanak.

Álljanak a nyilvánosság elé

„Mivel titkolja a kormány azt, hogy mi történt tegnap a kormányülésen ez ügyben, oktatásügyben, ezért az MSZP arra szólítja fel Maruzsa Zoltánt és Horváth Pétert a Nemzeti Pedagógus Kar elnökét, hogy álljon a nyilvánosság elé és mondja el, hogy mit mondtak el a miniszterelnöknek. Számoljanak be arról, hogy a miniszterelnöknek mi volt a véleménye az oktatási tüntetésekről” – fogalmazott Kunhalmi Ágnes.

Elégedetlenségi hullám

Hónapok óta tiltakoznak pedagógusok, diákok és szüleik országszerte, az oktatás szerintük siralmas helyzete, a korszerűtlen tananyagok és a pedagógusok nagyon alacsony fizetése miatt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A riport itt tekinthető meg

(Kiemelt képünk a már említett kormányülésen készült, Horváth Péter és Maruzsa Zoltán a fehér monitor alatt, a kép bal oldalán ül. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.)