Hónapok óta szinte naponta tör fel a szennyvíz a Pest megyei Monorierdőn. A vízügyi cég szerint túlterhelt a rendszer, mivel másfélszer annyian laknak most a településen, mint amikor a csatornarendszer épült.

Kevés az ember

A cég munkatársai egyesével mennek a problémás helyekre a szippantós autóval, de lassan haladnak, mert nincs elég emberük, a polgármester emiatt jogi érdekképviseletet akar létrehozni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mindent elönt

Néhány naponta csordogál a szennyvíz Monorierdő utcáin, van, amikor befolyik a kertekbe, elönti a pincéket – írja az RTL.hu. „Bugyogott, bugyogott a víz, egész az utca végéig folyt, mint egy patak” – mondta Tóth Csaba Zsolt, akinek rendszeresen befolyik a lé a pincéjébe. Ráadásul nem csak befolyik, el is áztatja, a falak pedig magukba szívják a szennyvizet.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Naponta jönnek

A település lakói már meg sem lepődnek, ha a nap bármelyik szakaszában megjelenik előttük a szippantóautó. „Napi szinten jönnek és szivattyúzzák, ebből az utcából gyakorlatilag a szippantós kocsik viszik el a szennyvizet, pedig van csatorna” – mondta Szabó Krisztián.

Konyhát is elöntötte

Náluk egyébként volt, hogy a frissen készült konyhát, volt, hogy a kertet öntötte el a szennyvíz – tette hozzá.

„Mit csináljunk?”

„Hallottam egy durranást, feljött és vastagon elkezdett kifelé ömleni az udvaromra a szennyvíz. Nagyjából 4-5 centi vastagon, mire leülepedett, megállt. Azt sem tudtuk, hogy mit csináljunk” – idézte fel.

A lakosságszám-robbanás az oka

A Dabas és környéke Vízügyi Kft-nél tudnak a problémáról. Azt mondják, amikor a csatornarendszer épült, még jóval kevesebben laktak a településen.

Nem tudja ellátni a rendszer

„Sajnos a több mint másfélszeresre nőtt település lakosságszámot már nem bírja problémamentesen elszállítani a vákuumos csatornarendszerünk” – magyarázza Artzt Sándor, a Daköv monori üzemigazgatóságának igazgatója. Így most minden nap jönnek Monorierdőre szippantóskocsival. De valóban nem tudnak elégszer jönni, nincs elég munkatársuk.

Áldatlan állapotok a településen

A polgármesternek is egyre többen panaszkodnak. Akár késő este, vagy csak másnap jönnek a hibát elhárítani és addig nem tudnak fürödni, nem tudják lehúzni a mellékhelyiséget, áldatlan állapotok is ki szoktak alakulni – mondja Szente Béla.

Jogi segítséget nyújtanak

A polgármester most azt tervezi, hogy jogi érdekképviseletet hoznak létre, ahol az önkormányzat jogásza fogadja majd a panaszokat, és segít eljárni is az ügyekben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szennyvíz az utcán – Fotó: RTL