Aki nem lelkes halloween-hívő, azt is elkapja ilyenkor a tök-láz, mert ezek a ragyogó színű kabaktermések vonzzák a szemet és máris alkotásra hívnak. A kert pedig most tengernyi alapanyagot ad a tök mellé, elő tehát a kreatív kedvvel!

Korán sötétedik

A kert legszebb színeivel búcsúzik. Viszont korán sötétedik, ezért érdemes ebből a színes csodavilágból bevinni a szobába, hogy a hosszú estéken is élvezhessük a természet kincseit.

Bogyók és füvek

Száraz füvek, lehullott szirmú virágok, terméses, bogyós ágak, színes levelek. Egész kosárra valót gyűjthetünk össze belőlük. Ha hosszú a száruk, rendezzük össze egy vázába. A barna-rozsda árnyalatok izgalmas, bizarr színvilágot alkotnak, de nagyon jól passzolnak az október végi ünnepekhez, a tökhöz és a gyertyafényhez.

Óvatosan a késsel

Ha nem vicsorgó halálfejet rajzolunk a tökre, hanem valami finomabbra hangoljuk, díszítsük fel a kert utolsó terméseivel. Óvatosan vágjunk le egy szeletet a tök tetejéből, vigyázva, hogy a kemény héjon megcsúszó kés nehogy a tenyerünkben kössön ki.

Bogyók, elszáradt virágok, sötét levelek a vázában

Kivájt tökbe

Vájjuk ki a tököt, majd helyezzük bele szép csinosan a terméses ágakat, füveket, leveleket, a kert utolsó szép virágait. A tök közepébe szúrjunk egy vastagabb faágat, amelyre ráültetjük majd a levágott kalapot, hogy visszaadjuk neki a szép formáját.

Természetes dekorok

A vadszőlő, a komló, a kakastaréj nagyon szépen mutat, de a bogyós ágak még izgalmasabbak ilyenkor: szedjünk csipkebogyót, galagonyát, tűztövist, hóbogyót vagy fekete bogyós fagyalágat. Gyönyörűséges dísz-tökünk lesz, amit egy tányérra vagy színes falevelekkel borított tortástálra állítva tehetünk az asztalra.

Szívderítő

A kisebb tököket gyertyatartóként hasznosíthatjuk, jópofa, ha minden teríték mellé kerül belőlük egy-egy darab. Praktikus és egyben szívderítő látvány, ha alá egy-két szép, vöröslő falevél kerül, mert megóvja az asztalt az esetleg lecsöpögő viasztól.

Rizzsel, mazsolával, csilivel isteni a tök

Egész télen

Tökéletes tökételeket készíthetünk, nem csak azért, mert roppant egészséges, teli rosttal, ásványi anyagokkal, hanem mert számtalan módon készíthetjük el. Egész télen, heti rendszerességgel készület belőle leves, sütemény, ropogós, lekvár, hússal rakott egytálétel, kerülhet kenyértésztába, palacsinta töltelékbe – a lehetőség végtelen.

Tegyük el a magot

És ha olyan tökre akadunk, amelyet különösen ízletesnek találjuk, tegyük el a magját. Kíméletesen szárítsuk meg, majd feliratozott papírzacskóban várja meg a tavaszt, hogy új élet sarjadjon belőle a kertben, újabb termésekkel örvendeztessen meg.

Hamarosan újabb zöld gondolatokkal és őszi tanácsokkal jelentkezem, addig is további kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók. Természetes és szépséges ajándékokért pedig keressék fel a Rózsakunyhó online boltját!