Az előző városvezetés idején kialakított csomópont megszüntetése és egy rendezett, a városhoz méltó körforgalom kiépítése régi álom, de most, hogy megnyílik az Érdnek elkülönített uniós keret, végre a pénzt is előteremtjük rá – jelentette be a város polgármestere, Csőzik László.

Három éve terítéken

Még 2020-ban kezdett el a város egy társadalmi egyeztetést a tér rendezéséről és a körforgalom átépítéséről, hiszen a városvezetés azzal számolt, hogy a 2021-2027-es időszakra vonatkozó uniós keretet időben Érd rendelkezésére bocsátják. Csőzik László szerint ennek a pénznek már másfél éve a város számláján kellene lennie, így ennek hiányában a kivitelezés tervezett időpontja sem volt tartható. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Régi vágy

Régi vágya a lakosságnak, hogy egy sokkal szebb körforgalom legyen itt, ugyanis nem mutatnak szépen azok a műanyag elemek, amiket nap mint nap láthatnak az arra közlekedők. A polgármester arról tájékoztatott, hogy az első tervek, az úgynevezett tanulmánytervek készítése elindult.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

„Előre dolgozunk”

„Előre dolgozunk, arra számítva, hogy a kormány előbb vagy utóbb megegyezik az EU-val, vagy legalább is hazai forrásból előfinanszírozza a TOP Plusz-os pályázatokat” – fogalmazott Facebook-oldalán Csőzik.

Zöldítés is a célok között

A város vezetője megjegyezte, hogy a kormány most azt ígéri, heteken belül megnyitják a keretet, a város pedig készül a tervek beadására. A projekt nem csak a műanyag körforgalom átalakítását foglalja magába, hanem a környék rehabilitációjának, zöldítésének tervét is tartalmazza.

Parkosítani szeretnének

Parkosítják a csomópont környékét minden ágon, sőt a Csurgói, Cserhalmi utcák felé kinyúlva egy nagyobb, összefüggő zöld területet alakítanak ki: „fásítunk, füvesítünk, átépítjük az ott található záportározót, esőkertet alakítunk ki, továbbá egy kültéri fitneszparkot is létesítünk”– derül ki a polgármester bejegyzéséből.

Pergola öleli majd körül

A körforgalom leglátványosabb eleme a csomópontot körülölelő pergola lesz, amelyre felengedik majd a futónövényeket, de több ponton esőbeállóként is szolgál. A Lőcsei és a Kalotaszegi utcák által határolt – szintén parkosított – kis háromszögben pedig kitelepülhetnének majd a környék vendéglátói, a tervek szerint ide asztalokat szeretnének kiépíteni.

Bevonni a lakosságot

Csőzik László megjegyezte, hogy ez még csak tanulmányterv, tehát nincs kőbe vésve semmi, hiszen a lakosságot is szeretnék bevonni a végleges tervek kidolgozásába. Az eddig elkészült koncepciót rövidesen társadalmi vitára bocsátják, az ezzel kapcsolatos lakossági fórum várhatóan szeptember második felében lesz – adta hírül az erdmost.hu. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Erre már nincs szükség

Ez a terv

Kiemelt kép: megszűnhet a „műanyag körforgalom”. Fotó: erdmost.hu. További fotók: Facebook.