Budapest forgalmas csomópontjain rengeteg gigaplakát látható, ezek eltakarják a gyönyörű házakat. Most harcot hirdetett a plakátok ellen a főpolgármester. Nem örülnek ennek azok a tulajdonosok, akik milliókat spórolnak, mert egy gigareklám van kifeszítve a házuk homlokzatára.

Illegális reklámok

“Szabadítsuk meg Budapestet az illegális gigareklámoktól!” – írja a főpolgármester a közösségi oldalán. A főváros rendeletének hatására sorra tűnnek el a városképet elrondító gigaplakátok Budapestről. A gyönyörű épületeket kitakaró óriási épületháló reklámok túlnyomó többsége illegális, ám a településkép-védelmi szabályok betartásáért felelős kormányhivatal – a főpolgármester szerint – a füle botját se mozdította, hogy érvényt szerezzen a közérdeknek. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Azonnal leszerelték

A főváros most, mint a közterület tulajdonosa tiltotta meg a gigareklámok kihelyezését. Van olyan cég, amelyik azonnal leszerelte az illegális plakátját, volt aki a bíróságon kért magának jogvédelmet, de mivel a bíróság azt elutasította, kénytelen volt eltávolítani a plakátokat.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Jogellenes közterület-használat

“Az eljárások folyamatban vannak, de az az eddigi perek alapján is világosan látszik: az óriásplakátok kihelyezése közterület-használatnak minősül, és a jogellenes közterület-használattal kapcsolatban hatáskörrel rendelkezik a Fővárosi Önkormányzat.” – írja Karácsony Gergely, majd így folytatja:

Karácsony Gergely személyesen vágja le

“Most szólok: aki a bírósági döntés ellenére sem szereli le az illegális épülethálóit, azokat én, saját kezemmel fogom elvágni. Így is ezer csatornán ömlenek ránk a reklámok. A gyönyörű városunk épületei többet érnek annál, hogy hirdetőoszlopnak használjuk őket!”

Népszerű döntés

Karácsony Gergely gigareklámokról szóló posztja alatt a legtöbben egyetértettek a Városháza döntésével. Sokan arról írtak, hogy Nyugat-Európa nagyvárosaiban rég betiltották a házakra kifeszített reklámokat, itt volta az ideje annak, hogy Budapesten is megtiltsák ezt.

Havi 1 milliót kereshetett egy társasház

Mások arról írnak, hogy nagy érvágás lesz azoknak a társasház tulajdonosoknak, akik így jutottak bevételhez. Egy ilyen óriásreklám havi díja 1 millió forint, vagyis ennyivel csökkenthető a közös költség, vagy ennyivel több kerülhet be a felújítási alapba, végső soron ennyivel kevesebbet kell az ott lakóknak kifizetni.

Nincs pénz házfelújításra

Néhányan a főpolgármester szemére vetették, hogy a fővárosi bérházak felújítását ráhagyták a benne élőkre, lényegében semmilyen segítséget sem kapnak, legfeljebb pályázgathatnak erre-arra, de nagyobb összeget csak kevesen kapnak a teljes felújításra. Szeröntük a főpolgármester lényegében Budapest további lerohadásához járul hozzá az új döntésével, mert a lakóktól veszi el a pénzt, de nem ad nekik semmit. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kimelt kép forrása: Facebook/Karácsony Gergely hivatalos oldala