Harmadfokú veszélyjelzés lépett érvénybe keddre és szerdára a fokozódó forróság miatt. A forróság java ugyanis még hátravan, a legmelegebb kedden és szerdán lehet. A maximum-hőmérsékletek országszerte meghaladják a 30 fokot, a csúcsértékek 32-38 fok körül alakulnak.

Piros jelzés

Az Időkép azt írja, hogy vasárnap és hétfőn másodfokú, kedden és szerdán több megyében is harmadfokú, azaz piros veszélyjelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A piros figyelmeztetés azt jelzi, hogy a napi középhőmérséklet 29 fok felett alakulhat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiadták a riasztást:

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Müller Cecília is elrendelte a hőségriasztást

Szombattól kezdődően az országos tisztifőorvos, Müller Cecília, által elrendelt országos hőségriasztás is érvényben van.

Ezt írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ

A Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán azt írják: a nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Ezt javasolják az autósoknak

A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérjük, vezessenek óvatosan. A vízparton tartózkodók mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!  Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízivásra.

11 és 15 óra között ne legyünk napon

Mint írják kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban.

Ne hagyjuk az autóban a gyerekeket

Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.

Árnyékos helyek

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. Azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, ITT elérhető.

Ne rakjunk tűzet

A meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad. Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. A sütögetés után pedig úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Azok, akik a kertben grilleznek, bográcsoznak, ne hagyják magára a tüzet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Freepik