A Hármashatár-hegy meghatározó látványeleme Budapestnek. Már messziről, még a Mátráról is jól látszik csúcsán a fehér-piros nagy adótoronnyal. Sokan azonban nem is gondolják, hogy ez a torony nem egyszerű tv-torony, hanem titkos műveletek fontos eszköze.

Messziről látszik

A Hármashatár-hegy a Budai-hegység egyik legmagasabb hegye, majdnem 500 méteres. Minden irányból jól látszik, az M3-as autópályán Budapest felé autózók már nagyon messziről láthatják, kijelöli a főváros helyét a távolban. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Három határ

A hegy az elnevezését az 1800-as évek végén kapta, hiszen ez volt Buda, Óbuda és Pesthidegkút közös határa, a hármas határ. Most is a 2. és a 3. kerület határát jelöli és régóta kedvelt kirándulóhely.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Adótornyok a Hármashatár-hegyen

Fotó: Budapestkörnyéke.hu
Fotó: Budapestkörnyéke.hu

Kéktúra

Látványos túraútvonalak vezetnek fel a hegyen álló adótornyokhoz. Az országos kéktúra is itt áthalad a Hármashatár-hegyen. Az elmúlt időszakban fontos fejlesztések történtek a területen, felépült egy kilátó és felújították a turistaházat, amely étteremként, kávézóként működik.

Kilátás a Solymári-völgyre a Hármashatár-hegyről

Fotó: Budapestkörnyéke.hu

Látványos kilkátás

A Guckler Károly-kilátót nem érdemes kihagyni, mert páratlan körpanorámát biztosít és tiszta időben tényleg el lehet látni a Mátráig, amely valójában légvonalban alig 100 km a Hármashatár-hegytől. Guckler Károlynak fővárosi erdőmesterként, majd az Erdészeti Hivatal vezetőjeként nagy szerepe volt a 19. század végére a lakossági tűzifaigények miatt szinte teljesen fátlanná lecsupaszított budai hegyek, ezen belül is különösen a Hármashatár-hegy újraerdősítésében. 

Guckler Károly-kilátó

Fotó: Budapestkörnyéke.hu

Mindenki felismeri

A városban közlekedve, ha felpillantunk a hegyre jellegzetes tv-tornyáról szinte mindenki felismeri a Hármashatár-hegyet, azt azonban kevesen tudják, hogy kié is valójában ez a torony, ugyanis ezt nem tévés műsorszórás miatt építették.

ORFK-adótorony

A hegy tetején álló torony a rendőrség tulajdona. Hivatalos elnevezése ORFK-adótorony a Kecske-hegyen, vagyis a Hármashatár-hegy mellékhegyén. Az építmény azért érdekes, mert ezen keresztül zajlik a rendőrök rádióforgalmazásának egy része, vagyis számos titkos hadművelet eszköze ez a torony.

Világháborús ütegállás a Hármashatár-hegyen

Fotó: Budapestkörnyéke.hu

Látványos program

A 2013-as digitális televíziós átállás óta gerincadóként földfelszíni sugárzású, analóg és digitális rádió, valamint digitális televízió-csatornák műsorait is továbbítja. Az adótorony a Széchenyi-hegyi adótoronnyal együtt jellegzetes építménye a Budai-hegység budapesti részének. Vasárnap délutáni családi programként pedig kihagyhatatlan, mert közel van, könnyű felmenni és nagyon látványos innét ránézni a fővárosra. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Itt találod a Guckler-kilátót

Kiemelt kép: Hármashatár-hegy az ORFK-adótoronnyal – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu