Koronavírus szövődményei miatt meghalt Kispest egyik legnépszerűbb tanára. Horváth Gyöngyit pár nap alatt döntötte le a szörnyű betegség. 3 hétig volt lélegeztetőgépen, semmilyen alapbetege nem volt. Az 50 éves tanító nénit nemcsak tanítványai, hanem az egész Wekerle lakói is gyászolják.

Meghalt egy kispesti tanító

Gyászolnak a kispesti diákok. A Kós Károly Általános Iskola tanító nénije november végén került kórházba koronavírus-fertőzéssel, majd lélegeztetőgépre tették, a munkatársai, tanítványai sajnos hiába küldték a gyógyító energiákat és imádkoztak érte: szervezete feladta a harcot.

Az iskolánál emlékeznek Gyöngyi nénire

Kis szentélyt állítottak diákjai, munkatársai, tisztelői Horváth Gyöngyinek a Kós Károly Általános Iskolánál. Egy héten keresztül jártak oda a gyerekek, szülők, kollégák, hogy egy mécsest gyújtsanak a közkedvelt tanító néni emlékére.

Népszerű pedagógus volt

A mindig tettre kész, pozitív gondolkodású, kedves mosolyú pedagógus pályakezdőként került a Wekerle telepi iskolába, soha nem is dolgozott máshol. Generációk nőttek fel a keze alatt, sok gyerek miatta, általa szerette meg a tanulást, értette meg, miért jó tanulni. Gyöngyi néninek mindig rengeteg terve volt, mit, hogyan lehetne még jobbá tenni az intézményben, az oktatásban. De álmait keresztülhúzta a koronavírus.

Negatív tesztje után egy héttel került lélegeztetőgépre

„Még mindig felfoghatatlan ez a tragédia. November utolsó hetében hétfőn Gyöngyi tesztje még negatív volt, de csütörtökön érezte magán a vírus tüneteit, ezért felkereste a háziorvosát. Olyan rohamosan romlott az állapota, hogy hétvégén már bekerült a Dél- Pesti kórházba, lélegeztetőgépen volt” – mondta az iskola igazgatója a Borsnak.

Nem volt alapbetegsége

„Én a családjával folyamatosan tartottam a kapcsolatot, közben a kollégákkal, a szülőkkel imádkoztunk érte, ki-ki a maga vallása szerint. Három hétig küzdöttek az éle­téért az orvosok, de végül a szervezete feladta a harcot, a koronavírus szövődményeként kialakult súlyos tüdőgyulladásban hunyt el. Nem volt semmilyen alapbetegsége, mindig tele volt energiával, érthetetlen tragédia…” – Zuborné Sallai Márta.

Közösséget épített

Az igazgatónő könnyeivel küszködve emlékezett egykori kolléganőjére: „Itt kezdte a pályáját Gyöngyi, élete volt ez az iskola. Roppant jó érzékkel építette a közösséget, kiemelt figyelmet fordított a tehetséggondozásra, de minden tanítványával lelkiismeretesen törődött. Hozzá minden problémával lehetett fordulni, mindenkihez volt egy jó szava, kedves mondata”

A szülők közölték a tanítványokkal a szomorú hírt

Horváth Gyöngyi példaértékű munkásságát Kispestért Díjjal jutalmazták. Az osztálya tanítónőjük halálhírét csak karácsony után tudta meg.

Pszichológus foglalkozik a gyerekekkel

„Másodikos osztályban volt osztályfőnök, az előbbi osztálya pedig most lett felsős. A diákjait is letaglózta a tragédia, ezért január 4-én, amikor újra kinyitottuk az iskola kapuit, egyperces néma csenddel emlékeztünk Gyöngyire közösen. Később pedig az iskola pszichológusa beszélt velük, akihez később is fordulhatnak segítségért, és a szülőknek is felajánlottuk, hogy bármikor felkereshetik. Nagyon nehéz lesz a következő időszak mindenkinek, nagyon hiányzik mindenkinek. Most még el sem tudom képzelni, hogy egyszer újra önfeledten tudunk mosolyogni” – mondta az igazgató.

Dunába szórják Gyöngyi néni hamvait

„Nem egy munkatársat veszítettünk el, annál sokkal többet jelentett nekünk Gyöngyi. Wekerle egy külön kis szigete Kispestnek, egy nagyon összetartó közösség, ahol szinte mindenki ismer mindenkit. Gyöngyit és a családját, a férjét és a két gyermeküket is ismerik. Szeretteinek sokan felajánlottak segítséget, de ők szeretnének magukban gyászolni, és természetesen mi ezt elfogadjuk. Búcsúztatása szombaton lesz, egy hajóról szórják a hamvait a Dunába, de a család kérésére nem leszünk ott, mi majd egy-egy szál virágot dobunk a folyóba, ahol megfordul majd a hajó”.

Kiemelt kép: emlékhely az iskola udvarán – Forrás: Facebook