Életének 92. évében elhunyt Galambos Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulata és a József Attila Színház örökös tagja. A színművész méltósággal viselt betegségben hunyt el csütörtökön.

Zenés darabokban játszott

Galambos Erzsi, aki a József Attila Színház előtt csaknem két évtizeden át a Budapesti Operettszínház tagja volt, főleg zenés játékok, operettek szubrett- és primadonnaszerepeiben aratta sikereit, de jelentős prózai szerepekben is színpadra lépett.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A musical nagy alakja volt

A musical műfajának egyik első hazai előadója volt, a Kossuth-díjat a musical műfajának magyarországi meghonosításáért és elismertetéséért, kiváló tánctudással párosuló, élményt adó színészi alakításaiért kapta meg.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Budapesten született

Galambos Erzsi 1930-ban született Budapesten. Szülei Galambos Dezső és Palásthy Ilona voltak. Gyerekként Lakner Artúr Gyermekszínházában játszott. 1955–1958 között a Miskolci Nemzeti Színház tagja volt. 1958–1962 között a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban játszott, és itt készítette első koreográfiáit is. 1962–1964 között a budapesti Petőfi Színház tagja volt. 1964–ben a Fővárosi Operettszínházhoz szerződött. 1983–tól a József Attila Színház tagja volt.

Latabár partnere volt

Kezdőként Somlay Artúr, Latabár Kálmán, Rátonyi Róbert, Básti Lajos, Gombaszögi Ella és Honthy Hanna partnere volt.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Magánélete

Első házasságát Nagy Attila színésszel kötötte, akitől elvált. Ezt követően Perlaki István színész felesége lett.Harmadik férje Petrovics Emil zeneszerző volt. Egy lányuk született 1972. április 21-én, Petrovics Eszter, aki a Duna Televízióban rendezőként és szerkesztőként dolgozott. Lányának férje Lafferton Zsolt lap- és reklámtervező. 2007-ben egy új szerepben is megmutatkozott, a nagymamáéban, amikor április 6-án megszületett az unokája, Lafferton Zsófia.

Tavaly játszott utoljára

A Nagymező utcában csaknem két évtizedig az első számú sztárok egyike volt, majd 1983-ban átszerződött a József Attila Színházhoz, amelynek örökös tagja, és ahol a Mici néni két élete című darabban játszott.

Legnagyobb sikerei

Legnagyobb sikereit modern zenés darabok főszerepeiben aratta: volt Eliza (Loewe: My Fair Lady), Dulcinea (Leigh–Wassermann: La Mancha lovagja), Anita (Bernstein: West Side Story), Kocsma Jenny (Brecht–Weil: Koldusopera). Ő maga legemlékezetesebb szerepének Georg Kreisler Lola Blau című zenés monodrámáját tartja. Sikeres prózai alakításai közé tartozik Marosiné (Molnár Ferenc: A doktor úr), Breitmayerné (Szomory Dezső: Incidens az Ingeborg-hangversenyen) és Muskátné (Molnár Ferenc: Liliom). Filmen és tévéfilmekben is foglalkoztatták, játszott a Rákóczi hadnagya, a Csendes otthon, az Özvegy menyasszonyok, A gyilkos a házban van, A canterville-i kísértet, valamint a Szerelem első vérig című alkotásokban.

Sokoldalú művész volt

Galambos Erzsi rendkívül sokoldalú művész, táncos, énekes és prózai szerepekben egyaránt kiváló, sőt koreográfusként is bemutatkozott. Egy interjúban elmondta, hogy a világon a legjobban a színpadon érzi magát, egy méltató kritika szerint mindent tud a színpadon, színházat lehet rá építeni. Azt tartja feladatának, hogy a rivaldafényben azt nyújtsa, amit a közönség elvár tőle, és legszívesebben azt hallgatja, amikor neki tapsolnak.

Rónai Egon búcsúzik

Rónai Egon, az ATV műsorvezető így búcsúzik a művésznőtől: „Hát elaludt.Friss volt, szép volt, fiatal volt.Három hét múlva lett volna 92 éves, néhány hónapja járt nálam. Mindene volt a színház, a játék, a zene – a közönség, amely pedig méltóképpen ünnepelte a XX. század kicsit még velünk maradt primadonnáját! A színész addig él, amíg az utolsó néző emlékszik rá. Elhunyt Galambos Erzsi. De itt marad még sokáig!”

Rónai Egon és Galambos Erzsi közös fotója

Forrás: Facebook/Rónai Egon

Kiemelt kép: Galambos Erzsi – Forrás: youtube.com