A munkahelyeket és a családok életszínvonalát a járvány ideje alatt is meg kell védeni, ezért meghosszabbítják a hitelmoratóriumot – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a közösségi oldalán. Magánszemélyeknek a hosszabbítás automatikus, nem kell külön kérni.

A gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a közfoglalkozottak, valamint a legalább 25%-os árbevétel-csökkenést elszenvedő vállalkozások számára további hat hónappal, 2021 közepéig meghosszabbítja a kormány a hiteltörlesztési moratórium lehetőségét, és fél évre felmondási tilalmat rendel a hitelszerződésekre – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon.

Fontos, hogy a gyermeket nevelő családoknak, a nyugdíjasoknak, a munkanélkülieknek és a közfoglalkozottaknak nem kell felkeresniük a bankot, csak ha a moratórium lehetősége ellenére fizetni szeretnének.

Az érintett lakossági ügyfelek tehát automatikusan, a vállalkozások  a banknak benyújtott kérelem alapján kaphatják meg a törlesztési moratórium meghosszabbításának a lehetőségét.

A vállalkozások esetében a vállalkozóknak be kell jelenteniük, ha meg akarják hosszabbítani a moratóriumot, és ha a bevételük több mint 25 százalékkal csökkent, akkor meg fogják kapni a lehetőséget – ismertette Orbán Viktor.

A hitelmoratórium eddig 1,6 millió családnak és 60 ezer vállalkozásnak adott segítséget, decemberig összesen mintegy 2000 milliárd forintnyi hiteltörlesztéstől mentesítve őket.

MTI, Kiemelt kép: illusztráció, építkezés Budajenőn – Fotó: BPK