Komoly változások várhatók a hazai dohányboltok működésében, az üzemeltetőknek számolniuk kell a magasabb pénzbüntetésekkel valamint a hosszabb működési felfüggesztésekkel is. Már amennyiben nem tesznek eleget a szabályoknak.

18 éven aluliak kiszolgálása

Magyarországon 2013 óta kizárólag Nemzeti dohányboltok árusíthatnak dohányterméket, a trafikokba pedig 18 éven aluli személy be sem léphet, még nagykorú társaságában sem. Persze ennek ellenére a 18 éven aluliak kérdése még mindig gondot okoz. Ennek kapcsán lengetett be most újabb szigorításokat az illetékes Építési és Közlekedési Minisztérium. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Komoly szigorítás várható

A Lázár János alá tartozó minisztérium sajtóosztálya a Blikk megkeresésére elmondta, a trafikok működésében komoly szigorítás várható. „A korábbi ilyen szabálytalanságokat elkövető trafikosokkal szemben sokkal magasabb pénzbüntetések kiszabására kerül majd sor, hosszabb működési felfüggesztéssel.”

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Hosszabb bezárás

„Most az volt, hogy valakit ezen rajta kaptak, akkor egy időre bezárt a trafik, ezeknek a bezárásoknak az időintervalluma hosszabb lesz” – mondták.

Ismétlődő szabálysértések

Az ismétlődő szabálysértések esetén a trafik üzemeltetési jogát is visszavonhatják. „Az a trafikos is, aki mondjuk 2-3-szor elköveti ezt, azt megelőzően kap pénzbüntetést, illetve bezárást. Ezek nagyobb pénzbüntetések lesznek mint korábban, továbbá hosszabb bezárások, új elemként pedig a koncessziós jogosultság visszavonását is magával vonhatja ez a szabálysértés.”

Az árak

A sajtóosztály a dohánytermékek árának változásával kapcsolatban pedig azt közölte, a magyar kormány folyamatosan vizsgálja az árváltozás lehetőségeit. Ennek kapcsán így fogalmaztak: „Azonban ezek függenek a gazdasági mutatók mellett attól is, hogy ezek a fekete gazdaságot, mennyire élénkítenék, ezért ezen adatok vizsgálata alapján lehet csak ebben döntést hozni.”

Sok mindentől függ

Ezen túlmenően hozzátették: nem tudják megmondani, hogy mondjuk január 1-jével hogyan alakulnak majd a dohánytermékek ára, ez az adótörvénytől, valamint a különböző nemzetgazdasági és pénzügyi mutatóktól is függ.

Ez a kormány célja

„A kormány célja, hogy a dohánytermékeket a jövőben is csak és kizárólag az erre kijelölt üzletekben, tehát trafikokban lehessen beszerezni. Ez vonatkozik az új generációs dohánytermékekre is: a hevítéses és elektromos cigarettákra is.”

Ellenőrzött körülmények

„A kormány célja, hogy ezek az internetes beszerzési lehetőségek helyett csak ellenőrzött körülmények között, a trafikokban történhessenek meg” – derült ki a minisztérium közléséből. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció