„Elsőként hozunk létre kizárólagos lakossági parkolóhelyeket a parkolási övezet határában a zsúfoltság csökkentése érdekében, ahogy ígértük” – kezdte friss, Facebookon közzétett bejegyzését Őrsi Gergely, Budapest 2. kerületének polgármestere.

Budapesten először

A parkolás problémájáról a polgármester már korábban is beszélt, erről itt, a BudaPestkörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk. Mint megírtuk Őrsi Gergely az év elején a 12. kerület vezetésével közösen kezdeményezte a változást, ami most – Budapesten először -, a 2. kerületben meg is valósul. A polgármester a friss posztjában azt írja: „Budapesten először itt a II. kerületben kerül bevezetésre az itt lakók érdekében fizető parkolási övezeten kívül, kizárólagos lakossági várakozóhely” A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Előzmények

A polgármester a bejegyzsében az előzményekről így ír: „Idén januárban új várakozási övezet jött létre a II. kerületben. A bővítésre azért volt szükség, mert évek óta vált egyre kezelhetetlenebbé többek között a Törökvész, Vérhalom és Pasarét környékének parkolási terheltsége.”

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Egyedileg

„2023. január elején a sok éve tervezett új fizető övezet létrehozásával, a parkolási terhelés egy része áttevődött az új övezet határával párhuzamos területre. Ezért már akkor elhatároztuk, hogy az övezethatár környékén lévő utcában egyedileg történik majd a lakosság számára fenntartott parkolóhelyek kijelölése. A szükséges forgalomtechnikai tervek elkészültek a tavasz végén, majd azt az illetékes közútkezelő engedélyezte.”

Kihelyezték a szükséges táblákat

„Az engedély alapján az érintett területen elkezdtük kihelyezni a szükséges táblákat, amelyek szabályozzák, hogy mely terület áll majd rendelkezésre a kizárólagos lakossági várakozáshoz az ott lakók részére. Biztosak vagyunk benne, hogy ezáltal csökkenni fog a terhelés, és a helyben lakók könnyebben tudnak megállni otthonukhoz közel. Továbbá mindehol lesz olyan rész is, ahol megkötés nélkül lehet majd várakozni.”

Figyelni fognak

„Továbbra is figyelni fogjuk a parkolási terhelés alakulását az érintett területen. Dolgozunk azon is, hogy további, nagyobb P+R kapacitás épülhessen a kerület agglomerációhoz közeli részén, amely rengeteg autósnak biztosítaná a lehetőséget, hogy kényelmesen leparkoljon és közösségi közlekedéssel érkezzen a kerület belső részére.”

Kijelölik a helyeket

A kizárólagos lakossági várakozóhelyek kijelölése augusztus folyamán megvalósul. Szeptember elsejétől fog életbe lépni az engedélyhez kötött lakossági várakozás a jelzett területen.

Ahol nem lesz korlátozás

A területeken továbbra is lesznek olyan várakozóhelyek, amelyek esetében nem lesz korlátozás, így bárki megállhat ott. A lakossági hozzájárulás kiváltására 2023. augusztus 07. és augusztus 31. között van lehetőség a Városüzemeltetési Igazgatóság Törökvész út 6/a sz. alatti irodájában, az alábbi időpontokban.

Mutatjuk:

  • Hétfő 8:00-12:00 13:00-18:00
  • Kedd és Csütörtök 8:00-12:00 13:00-16:00
  • Szerda 8:00-12:00 13:00-16:30
  • Péntek 8:00-13:30

Fontos

„Felhívjuk figyelmét, hogy a lakossági hozzájárulás kizárólag a lakókörnyezetében elhelyezett – táblával jelzett – kizárólagos várakozási helyeken történő parkolásra jogosít, egyéb KRESZ szabályok alól nem ad felmentést, valamint a fizető parkolási övezetben sem használható!” – zárta posztját a polgármester. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Orló utca – 2. ker / Google Street View