Noha Orbán Viktor Veszprémben mondott beszédet, a kabinet több tagja is a fővárosban osztotta meg a nemzeti ünneppel kapcsolatos gondolatait.

Európai forradalom

Az 1956-os magyar forradalom minden nemében európai forradalom volt, értékrendjében és lelkiségében – hangoztatta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Meghatározó tartóoszlopok

Panyi Miklós minderről azt követően beszélt a Bem téren, hogy miután megérkezett a helyszínre a Műegyetemtől a hagyományos fáklyás emlékmenet a Szent Gellért tér – Várkert rakpart – Clark Ádám tér útvonalon. A politikus hozzátette, a fiatalok a szabadságért, igazságért, függetlenségért bontottak zászlót, azokért az eszmékért, amelyek európaiságunk meghatározó tartóoszlopai ma is.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A Gellért-hegy lábánál vonuló megemlékezők

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Harc Európáért

Kijelentette: a forradalom európai volt célrendszerében, hiszen a keleti blokk helyett semlegességet, és ezáltal az Európához való tartozást óhajtotta. Európai volt olyan értelemben is, hogy hatása nemcsak Magyarországra, hanem egész Európára is kihatott; a magyar városok utcáin a harc nemcsak hazánkért, hanem Európáért is zajlott

Európa rádöbbent a kommunizmus igazi mivoltára

A pesti srácok bátorsága és áldozata rántotta le a leplet az akkori Nyugaton sokak által „romantikusnak mitizált” szovjet kommunista rezsim birodalmi, elnyomó jellegéről. A magyar forradalom vérbe fojtása döbbentette rá Európa polgári társadalmait a súlyos veszélyre, az egyenlőséget hirdető kommunizmus embertelenségére – vélekedett Panyi Miklós.

Pesterzsébetre is volt megemlékezés

Ezerkilencszázötvenhat legmélyebb üzenete nem más, mint a magyar érdek, a magyarok igazsága melletti egyértelmű, tiszta és bátor kiállás – utóbbit pedig már a pénzügyminiszter mondta a pesterzsébeti Fidesz által rendezett, fáklyás felvonulást követő megemlékezésen, a 20. kerületi Juta-dombi emlékműnél.

Ideológiai kényszerpályák a jelenben

Varga Mihály szerint a magyarok már tudják, mi jelent a szuverenitás hiánya, a saját vélemény feladása, de „úgy tűnik, Európa még nem tudja, és ma is hasonló ideológiai kényszerpálya felé tántorog, mint egykor a szocialista tábor”.

A magyar érdekek mellett

Hangsúlyozta: a kormány kitart a nemzeti függetlenség több évszázados ideája mellett, amiért az ’56-os hősök is harcoltak. Az ’56-os hősök áldozata megköveteli, hogy a mindenkori magyar kormány döntései a magyar érdekeket szolgálják.

Megkoszorúzták az emlékművet

A megemlékezésen megkoszorúzta az emlékművet Varga Mihály mellett Szabados Ákos (független) polgármester, Földesi Gyula országgyűlési képviselő, a Fidesz pesterzsébeti szervezetének elnöke és helyi társadalmi szervezetek képviselői – derül ki a Magyar Távirati Iroda (MTI) összefoglalójából. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.)