Teljesen átalakul a Kelenföldi pályaudvar és környéke. A Volánbusz pályaudvar átkerül a sínek másik oldalára, az M1-M7 autópályák felöli őrmezői oldalra. Több P+R parkoló épül, mert már most reggel nyolckor nincs hely Kelenföldön. Ha minden jól megy 2023-ban megindulhat az építkezés.

Átkerül a Volánbusz pályaudvar a másik oldalra

Az elővárosi Volánbusz-járatok végállomása átkerül az Etele térről az őrmezői oldalra, így a mai ideiglenes végállomás és parkoló helyett a metró eredeti koncepcióját megvalósítva egy kulturált BKK- és Volánbusz-végállomás lesz, emellett több P+R parkoló épül a kelenföldi csomópont nyugati, vagyis az autópálya-bevezetők oldalán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Európai Uniós pénzből készül

Ez a fejlesztési elképzelés nem újkeletű, hiszen eredetileg a négyes metró indulása után nem sokkal kész lett volna az őrmezői oldalon egy autóbusz-terminál. Végül a metrófejlesztés során ez az elem nem épült meg. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa azonban 2021. március 18-án a fejlesztés megvalósításáról döntött, az előkészítést a Kormány európai uniós támogatással finanszírozza.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Ezeket tervezik Kelenföldön

Volán és BKK-buszok egy helyen

A Volánbusz járatai az új végállomásra egyszerűbben, rövidebb úton, gyorsabban, kevesebb üzemanyaggal juthatnak el, mivel nem kell az Egér út felé kerülniük. Így a Volánbusz és a BKK járatai a jövőben egy közös, fedett terminálról indulhatnak, ahol a buszra zárt helyen lehet majd várni. Az utasok az új épületben a most még hiányzó szolgáltatásokat elérve várakozhatnak a buszokra.

1500 új parkolóhely

A fejlesztés részeként a tervek szerint a kelenföldi P+R-kapacitás is növekszik legalább 1500-ra csak az őrmezői oldalon, ennek érdekében egy többszintes parkolóházat terveznek, hogy ne teljen meg a parkoló már reggel nyolcra.

Bringaparkolók

A kerékpárosok számára új kerékpártárolók létesülhetnek, emellett taxidrosztok, K+R parkolók (ahol csak rövid időre állhat meg az autó, amíg az utasok kiszállnak) is lesznek.

Etele Pláza

A kelenföldi csomópont jelentősége egyre nagyobb, a legfontosabb természetesen a metró, illetve ehhez kapcsolódóan számos busz végállomásának ide telepítése volt 2014-ben. Szeptemberben nyílik itt meg az Etele Pláza és várhatóan rendeződik a régi állomásépület sorsa is, a Közlekedési Múzeum vasúttörténeti kiállítóhelye lesz.

Hatalmas utascsarnok

A projekt része a kelenföldi csomópont átfogó funkcionális továbbfejlesztésének átgondolása is. A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia által előrevetített utasszám-növekedés miatt Kelenföldön az aluljáró a vasúti utasok kiszolgálására elégtelen megoldást jelent, ezért a Budapesti Fejlesztési Központ megvizsgálja egy, a vágányok felett átívelő új vasútállomási épület kialakíthatóságát. Ez közvetlenül kapcsolódna az összes peronhoz.

Szuperkórház

A munka része a közelben tervezett Dél-budai Centrumkórház tömegközlekedési megközelíthetőségének javítása, a villamoshálózat ilyen célú lehetséges fejlesztésének vizsgálata a 19-es és 49-es, illetve az 1-es villamosok átvezetésével az őrmezői oldalra, és onnan az új szuperkórházhoz. A villamos lehetséges útvonalváltozataira olyan tanulmány készül, amely a nyomvonal kiválasztására alkalmas, és a későbbi műszaki tervezés alapjául szolgálhat.

824 millió

A KÖZTI Zrt. és a Közlekedés Fővárosi Tervező Iroda Kft. konzorciuma tervezheti az új, integrált BKK- és Volánbusz-pályaudvart Kelenföld vasútállomás őrmezei oldalán a Budapest Fejlesztési Központ megbízásából. Ők nyerték meg az egyre nagyobb forgalmú csomópont térségének átfogó vizsgálatára és elemzésére kiírt közbeszerzési eljárást nettó 824 millió forint értékben. Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója az InfoRádióban elmondta, a cél, hogy akár már 2023-ban elkezdődhessen a kivitelezés. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kelenföldi pályaudvar – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu