Az utóbbi időben a legnagyobb félelmet a koronavírus mutációi keltik az emberekben, hiszen jogosan merül fel a kérdés, hogy a jelenleg alkalmazandó vakcinák védenek-e ezekkel a variánsokkal szemben.

Harmadik dózis

Nemrégiben a Moderna gyártója jelentette be, hogy a vakcinájuk működőképes az említett variánsokkal szemben is, ehhez azonban szükséges lesz egy harmadik dózis felvétele. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megszólalt a Moderna vezérigazgatója

A Moderna vezérigazgatója – Stephane Bancel – elmondta, hogy cégük elkötelezetten követi a vírus fejlődését, mindezt annak érdekében, hogy sikerüljön végre legyőzni ezt a világjárványt. A klinikai kísérleteket nagyon biztatónak nevezte, a variánsok elleni védelmet illetően.

Kísérletek

A cég továbbá azt is megerősítette, hogy az emberi kísérletek alkalmával több embernek is adtak harmadik dózist, azért, hogy meg tudják vizsgálni a szervezet immunválaszát az olyan variánsok ellen, mint például a dél-afrikai vagy a brazil, számolt be róla a CNBC.

Biztató adatok

Az így megkapott adatok pedig igencsak biztatóak, ugyanis megnövekedett immunválaszt érzékeltek a szóban forgó mutációkkal szemben. FRISS! Újabb 124 áldozatot követelt itthon a covid – Ezt kérik most a 16-18 évesektől

Két módszer

A Moderna eredményei szerint pedig két módszer is működőképes lehet: egy egy harmadik dózis beadása és egy vírustörzs-specifikus dózis beadása is javította a védekezőképességet.

A mutáns vírusok ellen

A dél-afrikai variáns elleni vírustörzs-specifikus dózis például nagyobb mértékben indította el a semlegesítő antitestek termelését, írja a liner.hu.

Önkéntesek

A cég elmondta, hogy eddig összesen 40, már beoltott emberen próbálták ki ezeket a plusz dózisokat, a tesztalanyok enyhe mellékhatásokat észleltek a harmadik oltást követően. Ezeket a dózisokat 6-8 hónappal a második adagot követően adták be az önkéntes alanyoknak. EZ IS ÉRDEKELHET: Friss információk a Szputnyik V vakcinájáról: eddig tart a védettség a második dózis felvétele után

Finomítanak a vakcinán

A gyógyszergyár azt már korábban közölte, hogy finomítani fog a vakcináin, azért, hogy azok sokkal hatékonyabban legyenek a variánsokkal szemben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Moderna – Forrás: MTI/Vasvári Tamás