Hatósági karanténban lévő ukrán vendégmunkások szabadon járkálnak egy 7. kerületi bérházban. A lakók már bejelentést tettek, de úgy tűnik, a hivatalos szervek nem veszik őket komolyan.

Július 13-án kikerült az egyik lakás ajtajára a karanténra figyelmeztető piros cetli, de az ott lakókat ez nem zavarja, járkálnak ki-be a lakásból és a háztömbből is– írja a 24.hu.

A négyszintes háztömb Budapesten a 7. kerületben, a Király utcában van, a karantén alá vont lakás a negyedik emeleten található. A lakók elmondása szerint volt, hogy a karantén alá vontak beszálltak a liftbe. „Máskor láttuk egyiküket, amint teliköhögi a folyosót” – írta a lapnak egyik olvasójuk.

A lakásban 4 vendégmunkás szállt meg, a többi lakás tulajdonosa úgy tudja, ukránok. Nehéz velük kommunikálni. Amúgy is a járvány újra fellángolásáról érkeznek hírek, a tömb lakói aggódnak.

„Felhívtuk a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, majd a VII. kerületi rendőrkapitányságot is, hogy jöjjön ki valaki ellenőrizni, de azt mondták, hogy nem ők fognak kijönni, a kerületi tisztiorvosi hivatal dolga az ellenőrzés” – mondta a 24-nek az egyik olvasó. A lakók felhívták az utóbbi szervet is, ott meg azt a választ kapták, hogy a rendőrség feladata betartatni a karantént – ahogyan az szokásos volt a veszélyhelyzet ideje alatt.

Négy nap telt már el azóta, hogy a karanténos lakásból ki-bejárnak az emberek, és a hatóságok a fülük botját sem mozdították.

A lakók ezért értesítették a közös képviselőt, aki szintén felhívta a kerületi rendőrséget, de őt is a népegészségügyhöz irányították. Szólt a lakás tulajdonosának (aki pár hónapja vette meg az ingatlant, azóta bérbe adja) meg a vendégmunkásokat alkalmazó cégnek is, a vállalkozás azt ígérte, hogy talál a munkásoknak más helyet – mondta a közös képviselő. Ez azonban egyelőre nem történt meg.

„Június 16-ától a hatósági házi karantén szabályainak betartását a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai ellenőrzik” – tájékoztatta a 24.hu-t a BRFK. Ezt közölték a bejelentővel is.

A szomszédok beszámolója szerint miután a lap megkereste a lakók által elmondottakkal a rendőrséget és a kerületi népegészségügyi hatóságot, valamint írtak a központi koronavírusos e-mail címre, egy órára rá ketten megjelentek a kérdéses lakásnál.

Hiába mentek ki a folyosóra többen, a két hivatalos személy nem beszélt velük, így nem is derült ki számukra, hogy honnan jöttek. Magyarul próbálkoztak, a vendégmunkások viszont alig értettek valamit, úgyhogy egy idő után telefonon kértek tolmácsolást – mesélte a beszélgetés fültanúja. A hatósági emberek azt mondták a vendégmunkásoknak, ne hagyják el a lakást, azok meg esküdöztek, hogy korábban sem mentek ki a lakásból.

A lap megkeresésére a kerületi tisztifőorvos nem válaszolt. Így azt sem tudni, hogy a Király utcai lakásban az összes lakóra vonatkozik-e a karantén.

Kiemelt kép: a hatósági karanténban lévők lakásaira ez a piros cetli került ki