Az ütközésben egy ember életét veszítette, 21-en pedig súlyosan megsérültek. Őket szlovákiai kórházakban ápolják. Egyelőre nincs hivatalos eredmény, mi okozta a balesetet.

Többen már Magyarországon vannak

A Szlovákiában balesetet szenvedett magyar autóbusz utasai közül tizennyolcan hazaérkeztek Magyarországra – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára kedden az állami tévében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A nagykövetség munkatársai is segítenek

Menczer Tamás az MTI szerint azt mondta, a külügyminisztérium call centerébe 31 hívás érkezett a balesettel kapcsolatban, és minden utast sikerült azonosítani. A nagykövetség munkatársai hétfő óta a helyszínen, illetve a kórházakban vannak, hogy segítsék a sérülteket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A továbbiakban is segítenek

A diplomaták az utasok azonosításában és a rokonok, ismerősök tájékoztatásában is részt vettek, vesznek. Hangsúlyozta, hogy kollégáik a továbbiakban is segítik a baleset sérültjeit. A politikus az állami rádióban beszámolt arról, hogy a könnyebben megsérült 37 utast egy tűzoltó-parancsnokságon vizsgálták meg, közülük 23-at további vizsgálatokra kórházba küldtek.

Meg kell várni a hatósági vizsgálat végét

Ezt 19 ember fogadta el, őket kórházba szállították, míg négy ember visszautasította a további vizsgálatokat. Az utasok közül 18-an indultak el hétfő este és érkeztek meg Magyarországra. A baleset okával kapcsolatban Menczer Tamás nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, azt mondta: addig nem kommentálja ezt, amíg a hatósági vizsgálat le nem zárul.

Szlovákiai kórházakban vannak a sérültek

Kitért arra, amint a sérültek hazaszállítható állapotban lesznek, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) – az orvosi protokoll szerint – segítséget nyújt a hazaszállításukban. A magyar busz egy kamionnal ütközött össze hétfő délelőtt a szlovákiai D2-es autópályán. A balesetben egy ember meghalt, 37-en könnyebben, 21-en súlyosan sérültek meg, őket a szakolcai, a nagyszombati, a malackai, illetve három pozsonyi kórházban ápolják.

Volt olyan sérült, aki a kamion alá szorult

Szörnyű látvány fogadta a helyszínre érkező tűzoltókat. Az emberek nagy részét a busz ablakain keresztül próbálták kimenteni. A helyszíni információk szerint a teljesen szétroncsolódott busz elejéből kizuhanókat a kamion alul próbálták kimenteni.

A kamionos hibázhatott

Egybehangzó források szerint a kamionos a pihenőhelyről hajtott ki és figyelmetlen volt. Így a nagyobb, körülbelül 100 km/h-ás sebességgel érkező autóbusz elé hajtott, amely belerohant – de ezt nem erősítették meg. Katarína Križnová tűzoltósági szóvivő annyit mondott, hogy az utasok különböző mértékű sérüléseket szenvedtek.

Nem fogyasztottak alkoholt a sofőrök

A helyszínen megszondázták a sofőröket, az eredmény negatív volt. A magyar külügyminisztérium az Index megkeresésére elmondta, egyelőre biztos információval nem tudnak szolgálni arról, hány magyar sérültje van a tragédiának. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk forrása: Facebook.)