Egy magyar és egy szerb állampolgárnál mutatták ki a koronavírust a sátoraljaújhelyi táborban. A két fertőzöttet mentő vitte kórházba.

Sátoraljaújhelyen 250 táborozó részvételével zajlott a Rákóczi Szövetség rendezvénye, egy délvidéki – szerb állampolgár, és egy magyarországi résztvevő fertőződött meg koronavírussal, mindkettőt kórházba vitték.

A járványügyi hatóság megtette a szükséges helyszíni intézkedéseket és elvégezte a kontaktkutatást a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi táborozóinál. A tábor 250 fő részvételével zajlott, ahol eddig két fertőzöttet, egy magyar és egy délvidéki (szerb) állampolgárt azonosítottak, őket a Szent László kórházba szállították.

A fertőzöttekkel szorosan érintkező táborozókat még a táborban azonnal elkülönítették. A 20 délvidéki résztvevőt busz szállított haza és ott saját országuk szerinti eljárásrend alapján figyelik meg őket, 27 magyar állampolgár szintén elhagyta a tábort, otthoni megfigyelést előírva számukra. Azon további táborozókat és személyzetet, akiknél felmerül a szoros kontaktus a pozitív esetekkel, szintén otthonukban figyelik meg.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az eset kapcsán ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a járványügyi készültség érvényben van, és a fertőzés terjedésének megakadályozását célzó megelőző szabályok betartása kiemelten fontos saját magunk és embertársaink védelme érdekében. Fontos, hogy közösségbe csak egészséges ember menjen, és ha egy zárt közösségben felmerül a fertőzés gyanúja, akkor megtörténjen a fertőzésgyanúsak elkülönítése – írja közleményében az NNK.

Szerbiában nagy a baj

Ismét hétvégi kijárási tilalmat vezethetnek be Belgrádban, de akár egész Szerbiában a súlyos koronavírusjárvány-helyzet miatt. A 7 milliós országban kedden 13-aan haltak meg koronavírus miatt és egy nap alatt 300 új fertőzöttet azonosítottak. A belgrádi Arénát járványkórházzá alakították át.

Magyarország az egyetlen ország Európában, amely beengedi a szerb állampolgárokat. Szerbiát a magas fertőzöttség miatt, már Horvátország és Szlovénia is feketelistára tette.

Kiemelt kép: illusztráció