Szörnyű tragédia történt a Sas-hegyen. Egy egyre fogyatkozó állatfaj újabb példánya veszett áldozatul. Ráadásul egy macska egyszerűen csak kivégezte.

Fokozottan védett faj egy példánya pusztult el

Fokozottan védett országos ritkaságunk, a kaszpi haragossikló egy újabb példányával lett szegényebb a Sas-hegy. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egy haragossikló pusztult el

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület hivatalos Facebook-oldalán közzétett poszt szerint egy minapi tanösvénytúráról kolléganőjük egy fiatal haragossikló harapásnyomokkal borított tetemével tért vissza a látogatóközpontkhoz.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Macska végezhette ki

Sejtésük szerint házi macska ejthette el, mivel az összes többi számba vehető vadon élő emlős elfogyasztotta volna a zsákmányát.

De bármilyen más emlős is lehetett

De mivel az esetet nem láttuk, meg kell jegyezni: a hegyen élő emlősök közül a nyest, a róka és a sündisznó is számításba jöhet lehetséges elkövetőként.

Madarak is lehettek

A sikló sérüléseit akár madarak is okozhatták – különösen most, fészkelési időben. A “tettesek” dolmányos varjak, mátyásmadarak, szarkák, de még a feketerigók is lehettek. Aki látott már madarat gilisztával vagy siklóval viaskodni, az észlelhette, hogy a harc hevében csőrével oda-oda szúr a tekerődző hüllő testére. Ahol csak éri és ameddig az csak mozog

Karom nyomok okozták a halálát

Az elpusztult sikló testén található sérülések ugyanakkor nem fogak vagy csőrök által okozottak, hanem karom nyomok. A tavaly talált tetemeken ugyanilyen nyomok voltak, ezeket pedig az MME hüllőszakértői macskának tulajdonították. Ezért úgy vélik, nagy valószínűséggel ismét a házi macska volt az elkövető.

Kérést is intéztek

Ezért meg szeretnénk kérni minden kedves helyi lakost, hogy ne engedjék ki macskáikat otthonukból!

A házi macskák is nagy kárt tehetnek

A kedvtelésből tartott, etetett és szaporított macskák természetes körülmények között nem fordulnának elő ilyen sűrűségben sehol sem. Ösztönösen vadászó ragadozóként nagyszámú állatot pusztítanak el, nagy kárt tehetnek a védett állatokban. Kérjük kegyelmezzenek meg a Sas-hegy maradék élővilágának

Félmilliót ér egy ilyen állat

A kaszpi haragossikló (Dolichophis caspius) természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

A szövetség facebook-bejegyzése

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: Facebook