Szörnyű tragédia történt a Sas-hegyen. Egy egyre fogyatkozó állatfaj újabb példánya veszett áldozatul. Ráadásul egy macska egyszerűen csak kivégezte.

Fokozottan védett faj egy példánya pusztult el

Fokozottan védett országos ritkaságunk, a kaszpi haragossikló egy újabb példányával lett szegényebb a Sas-hegy. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egy haragossikló pusztult el

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület hivatalos Facebook-oldalán közzétett poszt szerint egy minapi tanösvénytúráról kolléganőjük egy fiatal haragossikló harapásnyomokkal borított tetemével tért vissza a látogatóközpontkhoz.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Macska végezhette ki

Sejtésük szerint házi macska ejthette el, mivel az összes többi számba vehető vadon élő emlős elfogyasztotta volna a zsákmányát.

De bármilyen más emlős is lehetett

De mivel az esetet nem láttuk, meg kell jegyezni: a hegyen élő emlősök közül a nyest, a róka és a sündisznó is számításba jöhet lehetséges elkövetőként.

Madarak is lehettek

A sikló sérüléseit akár madarak is okozhatták – különösen most, fészkelési időben. A “tettesek” dolmányos varjak, mátyásmadarak, szarkák, de még a feketerigók is lehettek. Aki látott már madarat gilisztával vagy siklóval viaskodni, az észlelhette, hogy a harc hevében csőrével oda-oda szúr a tekerődző hüllő testére. Ahol csak éri és ameddig az csak mozog

Karom nyomok okozták a halálát

Az elpusztult sikló testén található sérülések ugyanakkor nem fogak vagy csőrök által okozottak, hanem karom nyomok. A tavaly talált tetemeken ugyanilyen nyomok voltak, ezeket pedig az MME hüllőszakértői macskának tulajdonították. Ezért úgy vélik, nagy valószínűséggel ismét a házi macska volt az elkövető.

Kérést is intéztek

Ezért meg szeretnénk kérni minden kedves helyi lakost, hogy ne engedjék ki macskáikat otthonukból!

A házi macskák is nagy kárt tehetnek

A kedvtelésből tartott, etetett és szaporított macskák természetes körülmények között nem fordulnának elő ilyen sűrűségben sehol sem. Ösztönösen vadászó ragadozóként nagyszámú állatot pusztítanak el, nagy kárt tehetnek a védett állatokban. Kérjük kegyelmezzenek meg a Sas-hegy maradék élővilágának

Félmilliót ér egy ilyen állat

A kaszpi haragossikló (Dolichophis caspius) természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

A szövetség facebook-bejegyzése

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: Facebook