Hétfő reggel 7-re tüntetést szerveznek a futárok Budapesten, a Margit híd pesti oldalán. A szervezők azért vonulnak az utcára, hogy így tiltakozzanak az új katatörvény ellen, illetve reális rezsifizetést követelnek.

Tüntetés hirdettek

„A nép a katáért és a reális rezsiért” címmel tüntetést hirdetett a Futárok a katáért egyesület hétfőn reggel hét órára a Margit híd pesti hídfőjéhez – olvasható az esemény Facebook oldalán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Igazi tüntetést akarnak

„Itt az ideje komolyan venni a dolgokat! Elég volt az utcabálból, fesztiválból, elég volt az influenszer politikusokból! Itt az idő, hogy a NÉP végre a kezébe vegye a sorsát és akkor és ott tüntessen, amikor és ahol igazán fáj Orbánnak és a kormánynak! Az este kezdődő és éjszakába nyúló tüntetésekkel nem bénul meg semmilyen intézmény, ami ennek a zsarnok bandának fájna! Ebből kifolyólag a tüntetésünket a kora reggeli órákban fogjuk kezdeni és szeretnénk kérni titeket, hogy a hatékonyság és a célok elérésének érdekében ti is csatlakozzatok hozzánk már az esemény kezdetekor!” – írják a szervezők.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ne csatlakozzanak pártok

A tüntetés szervezői azt szeretnék, ha módosítanák a héten elfogadott katatörvényt, eltolnák a bevezetésének határidejét januárra, és újraterveznék a rezsicsökkentés-csökkentését. A szervezők nem szeretnék, hogy bármely ellenzéki párttal azonosítsák őket. Mint oldalukon írják: „Nem akarunk pártok zászlói, beszédei, jelképei és szlogenei alatt vonulni”.

Nem először tüntetnek

A futárok már nem először tüntetnek a katatörvény ellen, hiszen nagyrészüket személyesen is érinti a módosítás, mert jellemzően egyéni vállalkozókként dolgoznak ételszállító cégeknél.

Így változik a kata szeptemberből

Ezen a héten több tüntetés is volt, miután a kormány kedden elfogadta a kisadózó vállalkozók tételes adójának, azaz a katatörvénynek a módosítását. A fő változás, hogy szeptember 1-től csak magánszemélyeknek számlázhatnak a katás vállalkozók, cégeknek nem. Ezzel több százezer embernek lehetetlenítették el az eddigi kedvező adózási feltételeit.

Ezt mondta Orbán Viktor

Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában arról beszélt Orbán Viktor, hogy 450 ezer katásból 300 ezer szerinte egy cégnek számláz, szerinte ez belefér akkor, ha jól megy a szekér, azonban most, a háborús körülmények és a nyugdíjrendszer miatt ez nem elfogadható.

Válasszanak más adózási nemet

„Nem működik, hogy 450 ezer ember, aki katázik, nem fizet be a nyugdíjjárulékba” – mondta a miniszterelnök, aki azt javasolta, hogy nézzenek utána az emberek más adózási nemeknek.

Megértést kér Orbán Viktor

A tüntetésekkel kapcsolatban elmondta, hogy az ellenzék egymás után negyedszerre veszített választást, szerinte bebizonyították, hogy nem lehet rájuk bízni a kormányzást, háborús helyzetben pedig végképp nem. A miniszterelnök arra kérte az embereket, hogy értsék meg, mi történik. A háborús helyzetben meg kell védeni a munkahelyeket, ezért egységre és békére van szükség – hangsúlyozta.

A rezsicsökkentés változása miatt is tüntetnek

A hétfői demonstráció másik apropója a rezsicsökkentés-csökkentéshez kapcsolódik. Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón bejelentette, hogy energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány, ennek keretein belül úgy határoztak, hogy aki áramból és gázból az átlagfogyasztás felett használ, annak augusztustól a különbözetet már a piaci áron kell megvennie a hatósági ár helyett. A kormányhatározat részletei még nem derültek ki, de ebben a formában a rezsicsökkentés biztosan nem marad fenn a jövőben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: