Hétfőtől 10 ezer forintos bírsággal büntetik azokat az autósokat, akik engedély nélkül este 6 és reggel 7 között a kizárólagos lakossági parkolóhelyeken hagyják autóikat a 9. kerületben.

Durva szigorítások

A kizárólagos parkolás csak az esti időszakot érinti, reggel 7 óra és este 6 között ugyanolyan feltételekkel használhatja bárki ezeket a parkolókat, mint korábban. A zöld rendszámú autókra is ugyanez a szabály vonatkozik, csak lakossági engedéllyel parkolhatnak a kijelölt részeken. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hétvégére is vonatkozik

A várakozási tilalmi időszak a hét minden napján érvényes. Minden kizárólagos parkolási szakaszt kiegészítéssel ellátott várakozni tilos tábla jelez.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A parkolók nagy részén nincs változás

Ferencváros február 20-án vezette be a kizárólagos lakossági parkolást a Haller utcától befelé eső Belső és Középső-Ferencvárosban a helyi lakosok parkolás-problémáinak enyhítésére. Ezen a területen 4351 fizetős parkolóhely van, amiből 1205 darabot jelölt ki az önkormányzat kizárólagos lakossági parkolónak.

Az autósok tizede parkol rosszul

A tájékoztatás szerint az első tapasztalatok kifejezetten jók, felméréseik alapján az autósok csak 10 százaléka állt eddig rossz helyre.  Ferencváros polgármestere a kizárólagos lakossági parkolást azért kezdeményezte, hogy a helyiek parkolási gondjait enyhítsék a kijelölt idősávban. A rendszer segít abban, hogy este ne kelljen hosszan körözve parkolóhelyet keresni – fűzték hozzá a közleményben.

Vannak tapasztalatok

Hatósági engedélyt jelenleg biztosan az a kizárólagos lakossági parkolási rendszer tud kapni, ami már négy másik fővárosi kerületben is életbe lépett (5., 6., 7., 13. kerületek). Eszerint az adott kerületben kiadott lakossági parkolási engedéllyel rendelkezők számára lehet kizárólagos parkolókat kijelölni, maximum a kijelölt területen rendelkezésre álló parkolók 30 százalékán. Ellenőrizni is csak így lehet a betartását.

Így néznek ki az övezetek:

Ők kaphatnak engedélyt

Minden állandó kerületi lakcímmel rendelkező lakosnak van lehetősége kiváltani az engedélyt, függetlenül attól, hogy a várakozási övezetekben lakik-e, vagy sem.

Ezek az arányok

A két kijelölt övezetben rendelkezésre álló parkolóhelyek 27 százalékát jelölik ki kizárólagos lakossági parkolónak, a fennmaradó 73 százalék továbbra is bárki által igénybe vehető marad.

Az engedéllyel rendelkezők maradhatnak

A kijelölt helyeken 7:00 és 18:00 között bárki várakozhat, a parkolási díj szabályos megfizetése, vagy érvényes engedély kihelyezése mellett, tehát az engedéllyel rendelkező lakosoknak nem kell elhagyniuk az este elfoglalt helyet.

Jobban járnak a lakók

Az érintett kerületi önkormányzatoktól érkező beszámolók alapján a korábbinál jóval könnyebben tudnak parkolni a helyiek a kijelölt idősávban. Mire hazaérnek a helyiek, kiürülnek a számukra fenntartott helyek. Munkaidő után tehát már nem kell hosszan körözni, sokkal könnyebb parkolóhelyet találni – írták a Facebookon. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

MTI/Fotó: illusztráció – Forrás: Ferencváros Facebook