A kellemesen meleg, napsütéses nyári hétvégék tökéletes alkalmat biztosítanak arra, hogy felkerekedjünk, és izgalmas programokat próbáljunk ki a családunkkal, a barátainkkal vagy éppen a négylábú kedvencünkkel. Egy-egy nap alatt persze nem tudunk túl messzire jutni, de nem is kell: Budapest környékén is számtalan lehetőségünk van! 

Az alábbiakban tizenegy olyan programötletet adunk, amelyek nemcsak emlékezetesek, változatosak és érdekesek, de könnyen el is érhetők a fővárosban élők – vagy időzők – számára. Találjuk meg közöttük a kedvencünket!

Ha közelebbről megismernénk a várost…

Lehet, hogy már évek – vagy akár évtizedek – óta élünk a fővárosban, de a szokásos útvonalainkon és a klasszikus látványosságokon kívül még semmit sem láttunk belőle. Ez persze teljesen érthető: még a tősgyökeres budapestiek sem ismerhetik ennek a gyönyörű, rejtett kincsekkel teli városnak az összes zegzugát. Ha szeretnénk ezen változtatni, és egy kicsit közelebb kerülni a városhoz, számos lehetőségünk nyílik rá, például tematikus városi sétákon keresztül.

Ezeknek manapság már annyiféle típusuk létezik, hogy mindenki megtalálhatja a számára ideálisat: botanikai barangolás a természetkedvelőknek, bortúra a gasztronómiai érdeklődésűeknek, rejtett villatúrák a kalandoroknak – de az építészet és a művészetek kedvelői sem maradnak városi séta nélkül. 

Ha szentendrei programot tervezünk…

Könnyen meglehet persze, hogy a hétvégét inkább a város lüktetésétől egy kissé távolabb szeretnénk eltölteni. Szerencsére ilyenkor sem kell messzire mennünk, hiszen a főváros agglomerációja is bőven kínál alternatívákat, így például a macskaköves, romantikus, barátságos Szentendre is. 

A fürdésre alkalmas Duna-part, a hangulatos, andalgásra teremtett kis utcácskák és a szuper éttermek, illetve kávézók mellett is bőven akadnak programok Szentendrén. Itt is elérhetőek például a szórakoztató városfelfedező kalandjátékok, amelyeken keresztül jobban megismerhetjük a települést – ez barátokkal és a családdal is kiváló program. Ha már családosok: remek szórakoztató-edukatív lehetőséget nyújt a Skanzen, azaz a szabadtéri néprajzi múzeum. Kevesen tudják, de nemcsak a Margitszigeten és Zuglóban, hanem Szentendrén is van egy Japánkert, ami a botanika rajongóit biztosan lebilincseli. Akit pedig inkább a művészetek vonzanak, látogasson el a MANK galériába!

Ha egy kis vásárolgatásra vágyunk…

Akár szükségünk van néhány új bútorra és kiegészítőre az otthonunkba, akár csak szeretünk nézelődni a vintage vagy tervezői darabok között, szuper nyári program a piacozás. Erre pedig többféle lehetőségünk is nyílik.

A fővárosban és környékén rendszeresen szerveznek olyan kézműves vásárokat, ahol csak magyar művészek egyedi termékeit vásárolhatjuk meg: a Maker’s Market olykor Budán, olykor Pesten bukkan fel, de idén már a Balaton-partra is leköltöztek egy napra. Itt a legkülönfélébb kerámiák, printek és dizájnkiegészítők között válogathatunk, de számos más típusú áru is vár ránk. A retró és vintage portékákat szintén több helyen fellelhetjük a városban, az artKRAFT például tart kifejezetten nyári eseményeket is, ahol délután indul a vásárolgatás és estébe nyúlik, így kicselezve a kánikulát.

Ha kipróbálnánk egy nyári sportot…

Azoknak, akik az aktív pihenés hívei, de nem annyira mozognak otthonosan az extrém sportokban, biztosan felejthetetlen élmény lesz egy wakeboardozással vagy windsurfözéssel eltöltött nap! Ilyen szempontból is kifizetődő a főváros környékén keresgélni: karnyújtásnyira van például az Omszki-tó és a Rukkel-tó is, ahol kipróbálhatjuk ezeket a szuper sportokat. Ezekre a helyszínekre családosan is érkezhetünk, abban pedig biztosak lehetünk, hogy a nap végén senkit sem kell majd altatni!

Ha új távlatból néznénk meg a várost…

És ha már vízi sportok és nyár: ez a tökéletes időszak arra, hogy egy egészen új szemszögből nézzük meg Budapestet és környékét – a Dunán leevezve! Ehhez ráadásul semmiféle eszközt nem kell beszereznünk, hiszen több helyen is tudunk SUP-deszkát vagy éppen kenut bérelni. Azért is érdemes inkább ezt az utat választani az önállósodás helyett, mert itt mentőmellényt is kaphatunk – ami kötelező! –, és részt vehetünk szervezett túrákon, amelyek biztonságot adnak a folyón való közlekedésben. 

Amennyiben így sem érezzük magunkat kellően magabiztosnak, evezgethetünk a Budapest-környéki állóvizekben is. A Velencei-tó például alig több mint 40 kilométerre található a fővárostól, és tökéletes arra, hogy egy kicsit gyakoroljuk például a SUP-ozást. Eközben pedig átmozgathatjuk a testünket és D-vitaminnal is feltöltekezhetünk!

Ha romantikára vágyunk…

A nyár valóságos csúcsidőszaknak számít az esküvők szempontjából, ezért nem meglepő, hogy ilyenkor mindannyian egy kicsit romantikusabb hangulatba kerülünk. Ezt pedig tökéletesen megélhetjük néhány szuper helyszínen – csak a párunkat ne felejtsük hozzá otthon! 

Egy klasszikus példa Magyarország legrégebbi angolparkja, az Alcsútdobozi arborétum, ahová nemcsak a hóvirág-szezonban éri meg ellátogatni. A káprázatos fenyők és tuják között sétálgathatunk kéz a kézben, megcsodálhatjuk az itt álló kápolnát és kastélyt, illetve a különleges tavacskát, miközben nagyokat beszélgetünk. A Székesfehérvár és Tata között elterülő helyszín mintegy 40 kilométerre van a fővárostól, gyorsan megközelíthető.

Ha hajlandóak vagyunk egy kicsit többet utazni, akkor akár Tatáig is elmehetünk, ahol szintén áll egy angolpark, ami kiváló választás egy romantikus naphoz. A romok, a botanikai látványosságok és a sok apró, bájos részlet miatt mind-mind megéri egy kicsit többet autózni. A közelebbi lehetőségek közül még kiemelendő a váli szőlőskert – ez szintén Alcsútdoboz környékén található –, ahol az úgynevezett Szerelem-szobrot is felfedezhetjük. Ez a sajátos alkotás biztos, hogy elgondolkodtat majd, nem utolsó sorban pedig szuper fotólehetőséget is biztosít!

Ha a hasunknak kedveznénk…

A különböző nemzeti konyhák – és azokon keresztül kultúrák – megismerése mindig izgalmas élmény, de ezek mellett ne feledkezzünk meg a magyar gasztronómiáról sem! A lángos, a gulyás, a rétes és társaik nem véletlenül híresek világszinten, mi pedig a főváros környékén számos tematikus eseményen élvezhetjük ezek ízeit. Említünk is most néhányat, ahová még idén nyáron, illetve ősszel ellátogathatunk.

A Dabason megrendezésre kerülő Sári Rétesutca Fesztiválon édes és sós készítmények között egyaránt válogathatunk, amíg meg nem találjuk a kedvencünket. Zsámbokon ugyanakkor Lecsófsztivált tartanak, ahol főzőverseny és sok más program is várja az érdeklődőket. A nyári programkínálatot gazdagítja még a Cegléden megrendezett Alföldi Street Food Fesztivál, valamint az augusztus 20-i programsorozat részeként megvalósuló Magyar Ízek Utcája is. De már nem sokat kell várnunk az alsónémedi Pörkölt Fesztiválra és a vecsési Káposztafesztiválra sem!

Ha elmerülnénk a lelkünkben…

Azt gondolhatnánk, hogy lovardákat inkább csak a fővárostól messze eső, vidéki területeken létesítenek, de ma már Budapesttől karnyújtásnyira is találunk belőlük bőséggel, sőt már a külső kerületekben is megjelentek. Ezeken a helyszíneken pedig már nemcsak lovaglást és oktatást vállalnak, hanem sokkal összetettebb programokat is, például lovas terápiákat

Mindegy, hogy egyedül, a családdal vagy a barátainkkal érkezünk, van lehetőségünk arra, hogy különleges feladatokon keresztül kapcsolódjunk ezekhez a csodálatos állatokhoz, egymáshoz és közben önmagunkhoz is. Ismerjük meg az erősségeinket, a gyengeségeinket, azt, hogy hogyan látnak minket mások, és hogy mi hogyan viszonyulunk a körülöttünk lévő világhoz! Garantáltan nem mindennapi élményben lesz részünk, miközben teljesen kikapcsolódhatunk és lecsendesíthetjük az elménket.

Ha fokoznánk a hangulatot…

A nyár – a strandolás, a nyaralás és a szabadságok mellett – egyet jelent a jéghideg italokkal is, például a frissítő fröccsökkel! Kétségtelen, hogy a szódával felturbózott minőségi borok számítanak a nyár slágeritalának, így akár egésznapos programokat is bátran építhetünk köréjük. Budapesttől egy kőhajításnyira található például Etyek, amelynek szőlőbirtokain elsősorban fehérborok készülnek. Természetesen nemcsak ezeket az isteni nedűket kóstolgathatjuk, hanem sétálgathatunk a szőlőtőkék között, valamint kipróbálhatjuk a hagyományos ízeket felsorakoztató éttermeket is. 

De ugyanilyen céllal ellátogathatunk Budajenőre is, amelynek borospiencéi egy középkori – vagy éppen egy fantasy-ból szabadult – falucskára emlékeztethetnek minket. Monor is alig 20 percre található a fővárostól, de számtalan pincészete van, ahol élvezhetjük a jobbnál jobb borokat – és persze a fokozódó hangulatot!

Ha a gyerekeknél van a gyeplő…

A Veresegyházi Medveotthon mintegy 6 hektáron terül el, és egész évben várja az érdeklődőket. Érdekessége, hogy ez Közép-Európa egyetlen medvemenhelye – legalábbis mostanáig. Az élmény a felnőttek számára is érdekes lehet, de szinte biztos, hogy a gyerekek jobban fogják élvezni. A mackók mellett van itt játszótér, erdei bányavasút és macilift is – hogy megtudjuk, ez utóbbi mit takar, ahhoz látogassunk el a Medveotthonba! Fontos megjegyezni, hogy ide kisállattal nem tudunk érkezni egészségügyi okokból, így a négylábúnkat otthon kell hagynunk.

Ha jótékonykodnánk…

Végül, de nem utolsósorban, számoljunk a jótékonykodással is mint hétvégi programmal! Magyarországon – sajnos – rengeteg lehetőségünk van arra, hogy segítsünk a kevésbé szerencséseken. Tökéletes példa erre az állatmenhelyek esete: a legtöbb létesítmény kijelölt napokon szívesen fogad látogatókat, akik időt tölthetnek a mentvényekkel, a kutyákat sétálni is elvihetik. Ilyenkor persze jó ötlet valamilyen adománnyal érkezni, hiszen nekik minden segítség számít! Csak Budapesten és annak környékén is számtalan ilyen szervezet működik, így bőven van lehetőségünk, ha szeretnénk egy kicsit filantrópiát gyakorolni.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.