A budapesti panellakások közül a budai oldalon kínált ingatlanokat lehet hamarabb eladni, egy-egy adás-vétel átlagosan 73 nap alatt zárul le – derül ki egy friss elemzésből.

Folyamatos az áremelkedés

A Duna House szerint az óbudai lakótelepeken a 2020-as adatokhoz képest 37 százalékkal emelkedtek a panelotthonok átlagos négyzetméterárai, míg 2021-hez mérten 28 százalékos áremelkedéssel kell számolnia az idei évben annak, aki harmadik kerületi panelt keres. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Panelrengeteg a 3. és a 11. kerületben

A főváros budai kerületei közül a legtöbb panellakás a 3. és a 11. kerületben található. Utóbbiban a lakótelepi lakások átlagos négyzetméterára az idén már majdnem a felével többe kerül, mint 2019-ben, miközben ennél az ingatlantípusnál a legnagyobb vételárat, 61,5 millió forintot egy 3. kerületi, 73 négyzetméteres ingatlanért fizették 2022-ben.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nincs millió alatti négyzetméterár

A Duna House adatai alapján a fővárosi újépítésű ingatlanok esetében már szinte elképzelhetetlen a millió alatti négyzetméterár, a budai 1. kerületben értékesített újépítésűek négyzetméterára pedig már a 3 millió forintot is megközelítette.

69 négyzetméter 99 millióért

 Az ingatlanközvetítő által 2022-ben a budai oldalon értékesített, legmagasabb értéket képviselő újépítésű ingatlan egy 11. kerületi, 69 négyzetméteres lakás volt 99 millió forintért.

777 milliót adtak érte

Idén a budai oldalon a legdrágábban és legmagasabb négyzetméteráron értékesített ingatlanért, egy 340 négyzetméteres, nagyon jó állapotú, medencés luxus okosotthonért panorámával, megközelítőleg 777 millió forintot adott az új tulajdonosa, ami több mint 2,2 millió forint négyzetméterenként.

410 millió egy irodaházért

A legnagyobb alapterületű eladott ingatlan egy 1356 négyzetméteres irodaház a Bécsi út közelében, amelyért 410 millió forintot fizetett a vásárló, ezzel ez az ingatlan lett 2022 legalacsonyabb négyzetméteráron elkelt budai ingatlana.

Minigarzon, mini ár

A legkisebb alapterületű lakásért, egy 18 négyzetméteres, jó állapotú, téglaépítésű minigarzonért 827 ezer forintot kapott négyzetméterenként az eladó.

Mélyen a zsebbe kell nyúlni

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki ingatlant szeretne venni a fővárosban. A potenciális vásárlókat horror árakkal sokkolják. Míg két-három évvel ezelőtt nagy átlagban húsz millió forint elegendő volt egy ingatan megvásárlásához, addig ma már legalább harminc millió forint kell egy átlagos lakás vagy telek megvételéhez.

Széles a paletta

Ugyanakkor a fővárosban széles palettán mozog a kínálat. Például a 30 millió forint körüli választék a 12. kerületi 27 négyzetméteres lakástól, a hasonló méretű belvárosi, 5. kerületi garzonon át, egészen a külsőbb kerületekben található, élhetőbb méretű, 52 négyzetméteres ingatlanokig terjed. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: egy-egy adás-vétel átlagosan 73 nap alatt zárul le. Fotó: illusztráció.