Az utóbbi napokban a Szentendrén és környékén élők a korábban megszokotthoz képest is lassabban tudtak haladni a 11-es út városi szakaszán. A Magyar Közút indoklása szerint eddig a rendszer jobb működését szolgáló új berendezések beszerzését előkészítő lépésekig sikerült eljutniuk. A fejlesztés megvalósításáig a lámpák forgalomhoz igazítását a forgalomirányító diszpécserek végzik, kézi vezérléssel.

Informatikai problémák léptek fel

 „A társaságunk kezelésében lévő 11-es főút Szentendre belterületi szakaszán a jelzőlámpás forgalomirányítás három külön blokkból épül fel. A város középső részét lefedő jelzőlámpás rendszerben 2023. szeptember 21-én informatikai problémák léptek fel. Ennek hatására a rendszer nem a szokásos, Szentendre Város Önkormányzatával is számos alkalommal részletesen is egyeztetett módon működött. Tehát nem célzott beállítás módosításról volt szó, hanem technikai hibáról. A hiba feltárását szakembereink haladéktalanul megkezdték” – írták közleményükben a Magyar Közút illetékesei. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kézi vezérléssel

„A vizsgálatunk eredményei alapján elmondható, hogy több modem és a jelzőberendezés cseréjére is szükség lesz ahhoz, hogy a korábbi dinamikus, automata forgalomirányítás működhessen. A beruházáshoz szükséges előkészületeket megtettük, addig is kiemelten foglalkozunk a 11-es főúti jelzőlámpák megfelelő, a forgalomhoz igazodó működésével, ami azt jelenti, hogy automata rendszer helyett diszpécsereink folyamatosan nyomon követik a forgalom lefolyását és a lámpák működését, így távoli kézi vezérléssel működtetjük a rendszert” – tették hozzá.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Visszatértek a megszokotthoz

Ennek rövid távon is pozitív eredményei voltak, ugyanis szeptember 25-e óta újra a normál, megszokott rend szerint működnek a Szentendre belterületi szakaszán lévő jelzőlámpák, azóta az átlagosnál nagyobb torlódások emiatt nem alakultak ki.

Hiába várnak a felújításra

A mindennapossá vált hatalmas torlódások miatt ismét a figyelem középpontjába került a 11-es főút állapota, illetve annak forgalma. A Dunakanyarban élők hiába várnak már évek óta az út felújítására, még optimista számítások szerint is újabb évek telhetnek el a megvalósításig – írja a város honlapja.

Leromlott állapotban

A szokásosnál is nagyobb szeptemberi torlódások rámutattak, elodázhatatlan a 11-es főút felújítása, a forgalomirányítás korszerűsítése, a szentendreiek mégis hiába várnak erre. Az út állaga annyira leromlott, hogy bizonyos szakaszokon úgy pattog az autó, mint egy, a Duna vizére dobott kacsázó kő, írja a szentendrei portál.

Választási ígéret volt

A tavalyi választások előtt egymást érték a hírek, hogy mikor írják ki a közbeszerzést a kivitelezésre, illetve, hogy mikor indul a megvalósítás. Vitályos Eszter, a választókerület fideszes országgyűlési képviselője például 2022. március-22-én a következő Facebook-bejegyzéssel kampányolt: „A mai napon a Magyar Közút megkezdte a 11-es főút felújításának előkészítését, amely után évente 50 órával kevesebbet ülünk majd a dugóban!”

Mi lett belőle?

Június 14-én viszont Vitályos Eszter az alábbiakat mondta az útfelújítással kapcsolatosan: „Ezzel nem akarom azt mondani, hogy itt is elképzelhető, hogy a beruházás egy későbbi időpontban kerül megvalósításra, de azért jó, ha a fejünkben van, hogy több ezer projektet fog átnézni az Építési és Beruházási Minisztérium. Örüljünk, ha ez a projekt úgy tud megvalósulni, és akkor, amikor számítunk rá”. A képviselő akkor még arról beszélt, hogy augusztusig várhatóan eldől a 11-es főút sorsa.

Idén és jövőre szinte biztosan nem indul el a beruházás

Aztán Lázár János építési és közlekedési miniszter több lépésben 2100 milliárd forint értékben csaknem 300 állami beruházás leállításáról és felfüggesztéséről döntött, de még hosszú ideig nem lehetett tudni, mi is lesz az útfelújítás sorsa. Végül idén május 12-én derült ki, hogy a régiós beruházások is felkerültek arra a listára, amelyen a megszorítások miatt leállított fejlesztések szerepelnek.

Hiába lobbiztak a polgármesterek

Ennek tudatában Budakalász, Pomáz és Szentendre polgármestere levélben kereste meg a minisztert és a képviselőt, hogy vegyék le a listáról a régiós beruházásokat, köztük a 11-es főút felújítását. Vitályos Eszter válaszában közölte, négy nappal a rendelet megszületését követően ő maga is levélben kérte Lázár János minisztert, hogy a választókerület infrastrukturális beruházásai kapjanak felmentést a rendelet hatálya alól. Augusztusban aztán először Nagy Bálint államtitkár, majd Lázár János miniszter is megerősítette, hogy nincs forrás a régiós beruházásokra, így azokra a belátható időn belül nem kerül sor. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a 11-es út szentendrei szakasza. Fotó: szentendre.hu