A Duna Menti Regionális Vízmű teljes szolgáltatási területén, minden háztartásban folyik a víz a csapokból, de a folytatódó hőség miatt továbbra is érvényben maradnak a több mint tíz Pest megyei települést érintő vízkorlátozási intézkedések, mivel folytatódik a hőség.

Vízhiány a Pilisben

Közel egy hete tart a vízkorlátozás a pilisi településeken. Amint arról többször is beszámoltunk, Solymárnak volt olyan része, ahol négy napig egy csepp víz nem folyt a csapokból. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Műszaki hibák és növekvő fogyasztás

A hőségben megnövekedett vízfogyasztás további emelkedése, illetve műszaki meghibásodás esetén már napok óta nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható több Pest megyei településen.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A vízkorlátozással érintett települések:

Solymár, Pilisszentiván, Pilisborosjenő, Pilisvörösvár, Pilisszentkereszt, Budakalász, Pomáz, Szentendre, Pilisszántó, Üröm és Csobánka

Maradtak a korlátozások

A települések honlapjai alapján másodfokú vízkorlátozás van érvényben Solymáron, Szentendrén, Pomázon, Budakalászon és Pilisborosjenőn is. Így ezeken a településeken a vízközmű-hálózatról tilos minden tömlős locsolás, autómosás, medencetöltés, valamint az automata öntözőrendszer működtetése.

Levelet írt a polgármester

A pilisszentlászlóiakat a polgármester levélben tájékoztatta arról, hogy újra megindult a vízszolgáltatás, de arra kérte őket, hogy csak a legszükségesebbekre használják. „Fokozottan kérem Önöket, hogy egymásra való tekintettel csak a legszükségesebb dolgokra használják a vezetékes ivóvizet. Továbbá kérem, hogy alternatív vízfelhasználási módszereket vegyenek számításba (kútvíz, palackos víz használata), kerüljék a kézi- és automatával történő öntözést, medencék utántöltését, tömlővel történő autómosást” – olvasható Tóth Attila levelében.

Solymáron is van víz

Solymáron mind a négy víztározóban van víz, a telítettségi szint megfelelő – írta Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője a Facebook-oldalán. Solymár minden részére jut víz – tette hozzá.

Szentendrén is gondok vannak

Szentendre magasabban fekvő részein, Pismányban, Izbég egyes részein, valamint Szarvashegyen akadozik az ellátás vagy egyáltalán nincs víz. „A kánikula miatt kialakult terhelés nagyon kihozza a rendszer sérülékenységét” – mondta a BudaPestkörnyeke.hu hírportálnak Fülöp Zsolt.

Operatív törzs segíti a probléma megoldását

Forrás: Facebook

„Van elegendő víz”

Magyarországnak van elegendő vize, de nem mindegy, hogy a vízkészlettel hogyan bánunk – mondta Palkovics László technológiai és ipari miniszter szombat este Győrben, a Víz, amit akartunk elnevezésű rendezvényen. A tárcavezető az előadásában arról is beszélt, hogy a Szentendrén és Solymáron kialakult vízellátási gondokat technológiai probléma okozza, nem az, hogy nincs elég víz.

„Égjen ki a fű”

Fülöp Zsolt nagyon határozottan azt kéri a helyiektől, okosan használják fel a vizet. Állítja, a közösség ereje most nagyon sokat tud javítani a helyzeten. „Azt kérem mindenkitől, kapcsolja ki az automata öntözőrendszerét, mert ha éjszaka van egy kis víz a rendszerben, akkor azt ellocsolják reggelre. Inkább égjen ki a fű, de ne locsoljunk azért, hogy a szomszéd utcában élő családoknak legyen mivel mosakodniuk”.

Kedden jöhet enyhülés

Mindeközben ismét fokozódik a kánikula, várhatóan kedden érkezik egy enyhülést hozó hidegfront. Az országos tisztifőorvos hétfő éjfélig hosszabbította meg a múlt hétfő óta tartó, eredetileg csütörtök éjfélig elrendelt legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.

Szükségmegoldás csupán

Vízügyi szakemberek szerint a vízellátás a Pilisben akkor áll helyre, ha tartósan 25 fok alá csökken a hőmérséklet és sok-sok eső esik. Addig csak szükségmegoldásokkal tudnak javítani a vízhiányon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Lajtos kocsi – Forrás: Facebook