Az mRNS-alapú vakcinák szülőanyja gyerekkora óta nagy rajongója Zoránnak, akivel életében először most találkozhatott Kadarkai Endre Világtalálkozó című rádióműsorában. A szombati beszélgetés mindkettejük számára különleges volt, hiszen a biokémikusnak nagy kedvence Zorán, míg az énekesnek egy régi álma teljesült, amikor egy amerikai lapban olvashatta a saját nevét.

Leültek egymással beszélgetni

Karikó Katalin és Zorán volt a vendége Kadarkai Endrének a Világtalálkozó című műsorban, amelyben a világhírűvé váló biokémikus felidézhette, gyerekkorában mennyit hallgatta az énekes dalait – írja a 24.hu.

Erőt adott neki

Karikó elárulta, hogy Zorántól a Gyémánt és arany című száma volt mindig is a kedvence, az iskolai évei alatt ezt a dalt hallgatta, amikor el volt valami miatt keseredve. Ez a szám adott neki erőt, az Ezek a fiatalok című lemezt pedig még Amerikába is magával vitte 1985-ben, hogy ott is le tudja játszani, ha szüksége lesz rá. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Voltak nehéz helyzetek

“A kísérletek jól mentek, csak néhányszor megszűnt az állásom, nem is olyan kellemes körülmények között. Amerikában egyszer kitoloncolás tárgyává is váltam, amikor megtudta a főnököm, hogy egy más egyetemről kaptam ajánlatot és oda akarok menni” – mondta Karikó, aki hozzátette, hogy az ehhez hasonló csalódásoknál sokat segített neki a Zorán-dal.

Ezeket a sorokat idézte

Az adásban volt is egy pillanat, amikor a Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus elérzékenyült, amikor a kedvenc sorait felidézte. Ezeket a sorokat akkor is mondogatta, amikor a sportoló lánya került nehéz helyzetekbe, ő egyébként később olimpiai bajnok lett. “Vagy tán épp a cél előtt, Tűnik úgy, most fogytán van erőd, S te mégis továbbmész” – idézte a dalt.

Amerikai lapnak is megemlítette a Zorán-dalt

Karikó korábban a New York-i székhelyű Lifestyle magazinnak adott interjút, amelyben már mesélt a Zorán-dalhoz fűződő viszonyáról. Zorán egyik ismerőse át is küldte az énekesnek a cikket, ami jól esett neki, hiszen az előadóművész még a legszebb álmaiban sem gondolta volna, hogy külföldi lapokban megjelenik a neve.

Zorán is megkapta a figyelmet

“Sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy teljesen más irányból mégiscsak megjelenik a nevem egy ilyen rangos amerikai újságban” – vallotta be Zorán a műsorban.

Nagyon szerény

A beszélgetés során Karikó elárulta azt is, hogy meglepte a rázúduló figyelem, valamint az, hogy mindenki tőle kér most interjút. Próbálja a rivaldafényt más kutatókra is irányítani, akiktől ő maga is sokat tanult, illetve azokra a kutatókra, akikkel együtt dolgozott. Mesélt arról is, hogy nagyon odafigyel arra, hogyan osztja be az idejét, és csak arra koncentrál, amin tud is valamit változtatni.

Magában ünnepel

“Hiába mondta valaki, hogy hülye vagyok, én tudtam, hogy amit csinálok, az fontos. Ugyanúgy van most is, ha azt mondják, hogy én egy hős vagyok. Nem vagyok hős. Számomra azok az egészségügyi dolgozók, orvosok ápolók és takarítók a hősök, akik bementek a koronás betegek szobáiba, amikor még nem voltak beoltva, és ezzel az életüket kockáztatták. Én csak szórakoztam a laboratóriumban” – mondta Karikó Katalin, aki sohasem volt ünneplős típus, nála még a labor hűtőszekrényében sem lapult meg egy pezsgő az ünnepléshez. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Íme a teljes beszélgetés

Kiemelt kép: Részlet a videóból