Meghalt az a 17 éves gimnazista, aki a múlt héten lett rosszul a fociedzésen. Az újpesti gimnázium tornatanára újraélesztette Ákost, aki a mentők stabil állapotban szállítottak kórházba. A Könyves Kálmán Gimnázium igazgatója azonban hétfő reggel közölte a tragikus hírt a diákokkal: Ákos nincs többé.

Rosszul lett a gimnazista

Amint azt a BudaPestkörnyéke.hu is megírta, néhány nappal ezelőtt, minden előzmény nélkül lett rosszul egy focimeccs során egy 17 éves fiú, akinek az életét a tornatanár mentette meg. Az újpesti gimnáziumban az eszméletlen tanulóhoz azonnal mentőt hívtak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A mentők instruálták a tanárt

Az Országos Mentőszolgálat ezt írta az eset után: ”A mentésirányító instrukciói alapján a tornatanár megvizsgálta az eszméletlen beteget, aki ekkor még lélegzett. Már több mentőegység is úton volt a helyszínre, amikor a fiú légzése hirtelen összeomlott, ezért a telefonon kapott instrukciók alapján a tornatanár azonnal megkezdte az újraélesztés.”

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Kórházba vitték

A perceken belül kiérkező mentők hamar átvették és emelt szinten folytatták az ellátást, ami még csaknem egy órán keresztül zajlott a helyszínen. Végül az időben megkezdett mellkasi nyomások sikerre vezettek és bajtársaink stabil állapotban szállíthatták kórházba a fiút.

Hősként tekintettek a tanárra

A gyorsan reagáló tanárra, Buda Tiborra hősként tekintettek a diákok, akinek a lélekjelenléte akkor egyértelműen megmentette a 17 éves Ákos életét. A pedagógus pedig két kollégájával azonnal megkezdte az újraélesztést.

Összeomlott a légzése

Buda Tibor azt mondta, hogy a srácok éppen focizni készültek, amikor az öltözők előtt ülő fiú rövid időre eszméletét vesztette, aztán ugyanilyen hirtelenséggel magához is tért, az igazi dráma pedig ezután következett, ugyanis Ákos ismételten elájult, és összeomlott a légzése is. “Előttem esett össze a fiú. Rögtön éreztük: nagyon nagy lehet a baj. Kollégáimmal azonnal megkezdtük az újraélesztést, közben becsuktuk a tornaterem ajtaját, társai kint maradtak”.

Tragikus hírt közölt az igazgató

Hétfőn reggel Szepesváry László, igazgató tragikus hírt közölt a diákokkal: „A Könyves Kálmán Gimnázium múlt hét szerdán a pályán a játék, a mérkőzés, a küzdelem a győzelemért egy pillanat alatt átváltozott az életért folytatott küzdelemmé. Először három fantasztikusan bátor kollégám kezdte meg az újraélesztést, majd a mentők és a kórház orvosai folytatták az életmentést. És szombatig Ákos szervezete is küzdött az életéért. Sajnos nem sikerült”.

„Hiába volt minden küzdelem”

„Ennyi az élet…, a tanítványból, az osztálytársból, a barátból, egy szempillantás alatt elillan. Hiábavaló volt minden küzdelem, reménykedés, az öröm a kezdeti jó híreknek. És mi, akik itt maradtunk értetlenül állunk, hogyan történhetett ez meg” – mondta az igazgató az iskolarádióban.

Gyászhét lesz a gimiben

Szepesváry László arról is beszélt, hogy a következő hét tanítási nap a gyászé lesz a Könyvesben. A Díszteremben lehet mécsest, gyertyát gyújtani, virágot elhelyezni Ákos emlékére.

Búcsúznak Ákostól

„Az osztálykarácsonyokat meg lehet tartani, díszítsétek fel a karácsonyfákat, adjátok át egymásnak az elkészített ajándékokat, és gondoljatok arra a társatokra, aki ezt az idei karácsonyt már nem érhette meg! Ezen a héten elbúcsúzunk Ákostól. Szüleinek, testvéreinek, rokonainak, barátainak, tanárainak, osztálytársainak erőt és lelki megbékélést kívánok a tragédia, a gyász feldolgozásához” – zárta beszédét az igazgató. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: emlékhely a gimnázium dísztermében – Forrás: kkg.hu