Olyan gyakran fordul elő, hogy egy otthon szépen felújított, gyönyörűek benne a bútorok, de az embernek valahogy mégis hiányérzete van. Valahogy nincs hangulata, nincs benne egyéniség. Nos, ez azért van, mert az ember hajlamos alábecsülni a dísztárgyak jelentőségét, ráadásul a manapság trendi, minimalista stílus azt is sugallja, hogy lehetőség szerint ne legyenek „fölösleges” tárgyak a lakásunkban. Csakhogy így pont az egyediség tűnik el belőle.

Dísztárgyak márpedig kellenek

Főleg a kisebb lakásokban élők hajlamosak leginkább csak funkcionális tárgyakat vásárolni, nehogy túl sok holmijuk legyen. Valahol érthető a gondolatmenet, de kellenek egy lakásba olyan részletek, amik egyszerűen csak az esztétikumhoz járulnak hozzá. Nem véletlen, hogy a lakberendezési boltokban, webshopokban a dekorációs kellékek külön kategóriát képviselnek: ezekre igenis szükség van, hogy meglegyen az összkép.

Természetesen nem kell telezsúfolni a nappali polcait mindenféle szép, de a gyakorlatban nem hasznos holmival – az már a másik véglet. Egy-egy dísztárgy, ami kifejezi az ízlésünket, tökéletesen elég, legyen az akár egy váza, esetleg porcelán teáskészlet, vagy éppen angyal szobrok. De a dekorációs elemeknek lehet funkciójuk is: sokat dobhat a lakáson egy szép szalag, amivel elkötjük például a függönyt, ízléses dobozok, kosarak a kisebb tárgyak tárolására. A lényeg, hogy bármit választunk, az olyasmi legyen, ami nekünk fontos, passzol hozzánk, és persze jól mutat a környezetében.

Mire figyeljünk, amikor dekorációt választunk?

  • Passzoljon a lakásunkba. Fontos, hogy olyan tárgyakkal dekoráljunk, ami tetszik, de az is, hogy a helyiség többi részéhez menjen. Egy modern, skandináv stílusú nappalit például nem feltétlenül célszerű egy antik tárggyal feldobni, mert egész egyszerűen nem illik oda. Egy cserepes növény, vagy designos gyümölcsöstál viszont kitűnő választás lehet.
  • Figyeljünk a színekre! A színek azok, amik leginkább befolyásolják az összképet, fontos, hogy jól kiegészítsék egymást. Nem muszáj feltétlenül egymáshoz passzoló, semleges árnyalatokban gondolkodni. Sőt, a bézs, szürke, krém színeket érdemes valami élénkebbel feldobni, például sárgával, türkizzel, lilával – alapszíntől függően, természetesen. A lényeg, hogy legyen egy koncepció.
  • Ne legyen tőlünk idegen. Előfordul, hogy valamire ránézünk, beleszeretünk, de semmi köze hozzánk, az egyéniségünkhöz. Nos, ezeket a tárgyakat nem fogjuk tudni beilleszteni a mindennapjainkba, illetve az otthonunkba. Olyan dekorációs elemeket válasszunk, amiket tényleg el tudunk képzelni a megszokott környezetünkben.

Dekoráljuk az otthonunkat bátran, jó nézelődést!

A fotó forrása:Cesarz / Shutterstock.com

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!