Megmagyarázhatatlan okokból egy vandál súlyos károkat okozott hétfő este egy Pest megyei templomban, Gödöllőn. A fiatal elkövető betörte az ajtót, gyújtogatott és festékkel tette tönkre a kegytárgyakat, elfogására pedig hajtóvadászat indult.

Templomban zúzott

Amint arról a Kékvillogó híroldal is beszámolt, hatalmas pusztítást vitt végbe egy fiatal vandál, aki miután betörte a bejárati ajtót, felgyújtotta a padokat, majd értékes kegytárgyakat festékezett össze. Ezzel több mint 2 milliós kárt okozott a templomnak, a rongálót pedig azóta is körözik – írja a Blikk.

Gödöllői templomot rongált meg

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Felvétel készült róla

Az elkövetőről kamerafelvételek készültek, amelyeken tisztán kivehető, hogy egy fiatal mászott át a kerítésen, majd egy fejszével próbálta meg betörni a templom bejárati ajtaját. Mivel többszöri próbálkozásra sem sikerült betörnie az ajtót, nekifutásból rontott neki, és csak ekkor jutott be. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Két táska volt nála

A felvételeken az is látszott, hogy az illető elővett az egyik táskából egy gyúlékony anyagot tartalmazó flakont, amivel szétlocsolta a padokat, majd meggyújtotta azokat. Ezen kívül még egy másik üvegből is locsolt, valamilyen égésgyorsítóval növelte meg a lángokat.

Semmi tisztelet nem volt benne

Ezek után odalépett az oltár előtti asztalon lévő Jézus-ikonhoz is, majd felrúgta azt. Ezután egy festékes dobozból a díszes, képekkel teli falra is locsolt – mondta a lapnak Sivadó János, a Szent Kereszt-templom lelkésze.

Hívták a rendőröket

Az esetet követően a templom melletti emeletes házból hívták ki a rendőrséget, a lelkészt pedig egy közelben élő hívő hívta fel telefonon. Mire odaért, már lángoltak a padok, és mindent füst borított. Egyébként a betöréskor megszólalt a riasztó is, azonban mire a rendőrök kiértek, a rongáló elfutott a helyszínről.

Keresztényellenes akció

Az elkövetőt valószínűleg a szirénák zavarhatták meg, de még így is volt annyi ideje, hogy elfusson.  “Így is hidegvérrel, céltudatosan vitte végig a tervét. Láthatóan dühös volt, biztosan keresztényellenes akció történt” – mondta a lelkész.

Nem volt előzménye

Sivadó arról is beszélt, hogy semmiféle előzménye vagy személyes indíttatása nem volt az ügynek, a lelkésznek nincsenek haragosai, és egy fenyegető levelet sem kaptak. “Az elkövető kereszténygyűlölő lehetett” – fogalmazott.

Büntetőeljárást folytatnak a rendőrségen

A lap információi szerint az elkövető szájmaszkot viselt, de azt levette magáról a rongálás közben. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság pedig azt közölte, hogy rongálás miatt folytatnak büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Rendőrautó – Forrás: BudaPestkörnyéke