Nem bírja tovább a varjúproblémát a Budavári Önkormányzat, ezért végső döntésre szánta el magát, és kitiltotta a madarakat Budapest 1. kerületéből. A döntést a lakók kényszerítették ki, mert végleg elegük lett a szemtelen dolmányos varjakból.

Hadat üzentek a varjaknak

Háborúban áll a dolmányos varjakkal a Budavári Önkormányzat. Miután Budapest első kerülete több csatát is elvesztett az idegesítő madarakkal szemben, az önkormányzat most végső döntésre jutott: nemes egyszerűséggel kitiltja a varjakat a kerületből – írja a Blikk az 1.kerulet.ittlakunk.hu alapján.

Így lépnek fel a madarakkal szemben

A varjak kitiltását úgy képzelte el az önkormányzat, hogy felkutatja és a költési időszak után végleg eltávolítja az összes dolmányos varjú fészket. Ezenkívül madárriasztó műsolymok telepítésével is azon lenne a kerület vezetése, hogy elűzze a madarakat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Lakók szóltak a problémáról

A varjúproblémát a lakók jelentették a vezetésnek, mivel elegük lett abból, hogy az agresszív madarak megtámadják őket. Bár a dolmányos varjak teljesen ártalmatlanok az emberre, az utódnevelési időszak végén néhány erőszakosabb példány támadást imitálva riadalmat kelthet az itt lakókban és a járókelőkben egyaránt.

Ritkák az ilyen “támadások”

Az is tény, hogy a dolmányos varjak által elkövetett “támadások” az évnek csak viszonylag kis periódusára terjednek ki, azonban a jelenséget külön problémaként kezeli az önkormányzat. A ritkán előforduló támadások már évek óta megfigyelhetőek a kerületben, ezért a vezetés most már pontot tenne az ügy végére.

Így kell elképzelni a madártámadást

Figyelmeztetett a Madártani Egyesület

A hazai szakemberek egyébként már egy hónappal ezelőtt felhívták a figyelmet a madártámadásokkal kapcsolatban. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) figyelmeztetést adott ki a dolmányos varjak miatt, mert a madarak az április végétől kezdődő, és akár június közepéig tartó fiókareptetési időszakban rátámadhatnak az emberekre.

Csak a fiókákra vigyáznak

Az MME közleménye szerint a varjúszülők ebben az időszakban csupán a még röpképtelen fiókáikat védelmezik. Az érzékenyebb madaraknál az ellenséges viselkedést már az is kiválthatja, ha az ember elsétál egy varjúfészek mellett.

Nem okoznak sérülést

A Madártani Egyesület szerint Európában alig él olyan madárfaj, amely a támadásával komoly sérülést okozhatna az embernek. A gondot inkább csak a balesetveszély jelenti, amikor a varjú áldozata úgy megijed, hogy elbotlik, netán kiszalad az úttestre.

Ezt kell csinálni varjútámadáskor

A támadó madarak esetében is annyit kell tenni, mint az ingerült kutyákkal: nem szabad elfutni, sőt szembe kell szállni az állattal. Karjainkat felemelve mutassuk meg, hogy mi vagyunk a nagyobbak és a félelmetesebbek, és kiabáljunk rá az állatra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay