Egy vecsési doktornő mentette meg egy arab férfi életét a Zanzibárból Dubajba tartó repülőgépen. Dr. Székely Lilla még a fedélzeten kezdte el Hassan ellátását, illetve ő tudatosította a pilótában azt, hogy a kényszerleszállás elkerülhetetlen.

Majdnem rémálom lett a nyaralásból

A doktornő nyaralása szinte rémálomba fordult, ugyanis amikor Dubaj felé mentek a repülővel, az egyik utas hirtelen rosszul lett. A doktornőt a férje, Zoltán riasztotta, hogy baj van van és a szakértelmére lenne szükség. Az orvos először a Retro Rádióban beszélt a történtekről, most pedig a Borsnak elevenítette fel a pillanatokat.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A férje szólt aggódva

“A férjem aggódva szólt nekem, hogy tegyek valamit, hogy a beteg meg ne haljon, hiszen orvos vagyok. Azonnal felálltam és a légiutas-kísérővel nagyjából egyszerre értem oda” – mondta el a lapnak a vecsési háziorvos.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

FRISS! Másfél évvel a tragédia után sincs vége, L.L. Junior volt párja ellen még mindig tart a nyomozás, most megszólalt az ügyvédje

Alig volt ideje átgondolni, hogy mit is tegyen

“A stewardess igencsak megkönnyebbült, amikor megtudta, orvos vagyok. A férfi semmilyen egyértelmű életjelet nem mutatott. Nem lélegzett, és amikor a nyaki ütőerét ellenőriztem, ugyan minimálisan éreztem a funkciót, de nem lehettem benne biztos.” – mondta el a doktornő, aki arról is beszélt, hogy a beteget a stewardessek és az utasok segítségével lefektették a padlóra a folyosó közepén, miközben Lillának volt némi ideje, hogy átgondolja, mit is kell tennie.

Borzalmas pillanatok voltak

A doktornő a lapnak elmondta, hogy még az ellenségének sem kívánná azokat a másodperceket. “Az futott át az agyamon, hogy vagy egy újraélesztés következik, vagy egy holttesttel kell folytatnunk a közel hatórás repülőutat”

A beteg nem lélegzett

A beteg továbbra sem lélegzett, ekkor a doktornő ráfeküdt a mellkasára, a férfi pedig hörgött egy nagyot. “Ez már jó jel volt, ekkor nyugodtam meg. A hozzátartozóktól megtudtam, hogy Hassannak hívják, így már tudtam a nevén beszélni hozzá” – mondta el a lapnak a hős orvosnő.

A férfi hányni kezdett

A férfi ezt követően elfordította a fejét és hányni kezdett. A repülőn szerencsére voltak egy alapfelszereltségű mentőautó berendezése és bár a defibrillátort nem kellett bevetni, az oxigénpalack és a maszk jó szolgálatot tett Hassan lélegeztetése során. Mint kiderült a férfi vérnyomása 200 felett volt és a pulzusa is 150nél magasabb, eközben pedig erősen görcsölt, didergett és verejtékezett is.

Erre gyanakodott a doktornő

A doktornő elmondta, hogy mindezekből látszott, nagy a baj és azonnal kórházi ellátásra van szükség. Az orvos szív-és érrendszeri betegségre vagy anyagcsere felborulásra gyanakodott. A gép ezt követően 30 perc múlva landolt Tanzániában, az eszméletlen férfit pedig átadták az helyszínen várakozó orvos kollégáknak.

A család is nagyon megrémült

A 23 éves férfi családja nagyon megrémült, legalábbis a doktornő ennek tudja be, hogy még csak meg sem köszönték a segítségét. A doktornő most azt tervezi, hogy felveszi a kapcsolatot a repülőtársasággal, hogy segítsenek őt összekötni a beteggel, szeretné megtudni, felépült el.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik