Durva! Hipó került a vízvezetékbe az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának lágymányosi épületében! Laboratóriumi állatok sokasága pusztultak el, kísérletek eredményei vesztek kárba. Az ELTE szerint a hibát elhárították, a vizsgálat és az esetleges károk felmérése jelenleg folyamatban van.

Egy éve elzáratták a meleg vizet

Úgy tűnik, nagy ára van annak, hogy a kormány az energiaárakra és a takarékosságra való hivatkozással egy évvel ezelőtt elzáratta a meleg vizet Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem épületeiben. A természettudományos laboratóriumoknak helyet adó lágymányosi kampuszon ettől függetlenül szükség volt a vízre, így a legtöbb tanszék bojlereket szerzett be. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hipóval mosták át a rendszert

A központi melegvíz-szolgáltatást csak az elmúlt napokban kezdték el visszaállítani, és az üzemeltető a biztonság kedvvért úgy döntött, hipóval mossa át a rendszert az újraélesítés előtt. Ekkor történt a nem várt esemény.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Átszivárgott az anyag

A 444.hu információi szerint a melegvíz-körből több alrendszerbe is átszivárgott a magas klórtartalmú hipó. Így például a központi lágy vizes rendszerbe, ami duplán tisztított, semleges kémhatású vízzel látja el a legkülönbözőbb laborokat. Az egyes tanszékek saját hálózataiba ugyancsak került az anyagból.

Tömeges halpusztulás

A hibára úgy derült fény, hogy az átmosás után tömegével kezdtek dögleni a halak egy biológiai laborban. Először nem tudták megmondani, mi állhat a dolog hátterében, aztán kiderült, hogy a hipó okozta a bajt.

Kárba veszett mérések

Nemcsak élő állatok károsodtak, valószínűleg rengeteg olyan mérési eredmény is kárba vész, amelyekhez a hét elején lágy vizet használtak. Vannak kutatási projektek, amiket akár több hónappal is visszavet a halak pusztulása. Az egyetemnek van biztosítása, a pontos károk felmérése még folyik.

Elhárították a problémát

Az ELTE sajtóosztálya a 444.hu kérdésére a következőt reagálta: „A tisztító folyadék mechanikai hiba miatt kerülhetett a vízrendszerbe, a hibát az ELTE Műszaki Főigazgatóság munkatársai azonnal elhárították. A vizsgálat és az esetleges károk felmérése jelenleg folyamatban van.”

Vegyi fegyverek

Mint korábban mi is hírt adtunk róla, hogy vegyi fegyvernek minősülő kémiai vegyületeket találhattak kedd este az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Természettudományi Karán (TTK) – egészen pontosan szarint, mustárgázt, illetve tabunt fedeztek fel az egyik helyiségben.

Lefoglalták a fiolákat

A hatóság emberei ugyanakkor közel 40 veszélyes anyagot tartalmazó fiolát foglaltak le. Miután értesítették őket, azonnal a helyszínre igyekeztek, biztosították azt, majd a talált anyagmaradványokat elszállították bevizsgálásra valamint megsemmisítésre.

Nem voltak veszélyben

Úgy tudni, az ELTE kutatói, oktatói és hallgatói nem voltak veszélyben, a helyszíni mérések tanúsága szerint a labor környezetében semmilyen ártalmas anyagot nem mutattak ki. Másnap már zavartalanul, a megszokott módon folytatódhatott a kutatás és az oktatás is az épületben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: az ELTE TTK épülete. Fotó: ELTE