A Szentendréhez közeli Tahitótfaluban az Iszlám Államhoz köthető magyar fiatalt fogott el a Terrorelhárítási Központ. A faluban mindenki megdöbbent a váratlan akción, többen azt mondták, ilyet eddig csak a filmekben láttak.

Ismerte a korábban elfogott terroristát

A Terrorelhárítási Központ vezetője, Hajdu János elmondta, hogy a most Tahitótfaluban elfogott 23 éves férfi ügye összefügg a júniusban elfogott, magát iszlamistának valló, fiatal kecskeméti férfi ügyével, ugyanis V. Kende kommunikációelemzése során találták meg beszélgetését a most elfogott T. Dominikkal. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Németországból is szóltak

Hozzátette: ezzel egyidőben a német rendőrségtől is érkezett információ, miszerint a férfi különböző dzsihadista harcra buzdító anyagokat osztott meg online. Az elfogott férfi több mint ezer fájlt mentett le a legkegyetlenebb kivégzési módokról, terrorpropagandáról.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Fontos jogosultságai voltak

A férfi olyan oldalakat is elért, amelyekhez rendszergazdai hozzáférés szükséges – mondta a TEK főigazgatója, aki megerősítette: az Iszlám Állam propagandacsatornájáról van szó.

23 éves muszlim

Hajdu hozzátette: a 23 éves, magát muszlim vallásúnak valló férfi magyar, édesapja is Magyarországon született, de családja algériai gyökerekkel rendelkezett. A fiatalnak nagyon nehéz a családi háttere. Mint mondta: pont az ilyen reményvesztett fiatalokat keresik a terroristák.

Hirtelen megálltak az autók

„Iszonyú profi akció volt, idáig csak filmekben láttam hasonlót. Nyugodtam dolgoztam, amikor egyszer csak azt vettem észre, hogy több autó hirtelen megáll, majd kiugranak belőle a kommandósok.” – mesélte egy szemtanú a Blikknek.

Egy pillanat alatt történt minden

„Egy pillanat alatt leteperték a fiatal srácot, közben mind a két oldalról lezárták a forgalmat. Az egész nem tartott tovább pár percnél. Azóta is sokat beszélgetünk róla, ki lehetett a srác, de igazán senki sem ismeri. Egy haverom mondta, hogy tud róla pár dolgot, állítólag mindig fura volt, olyan magának való típus – mondta egy fiatal férfi, aki az akció helyszínéhez közel dolgozik.

Félnek Tahitótfaluban

Amióta a településen megtudták, hogy T. Dominik terroristákkal tartotta a kapcsolatot, a Blikk szerint sokan félnek. „Ez egy békés hely, sosem gondoltam, hogy ilyen emberek élnek közöttünk. Borzalmas! Remélem, a családja normálisabb nála, és ők semmiféle őrültségre nem készülnek” – fakadt ki a lapnak a középkorú Mária.

Heteken belül merényletet követhetett volna el

A Terrorelhárítási Központ vezetője, Hajdu János az M1-nek azt is elmondta, ha egy fogékony fiatalt elérnek a terroristák, akkor napokon, heteken belül merényletet hajthat végre. Egészen addig viszont a hatóságok, családjuk, környezetük számára is láthatatlanok lehetnek.

Interneten szervezik a terrorizmust

Elképzelhető, hogy csak az elkövetés napján jelenik meg az online térben, ezért is nehéz a merényletek megakadályozása – fejtette ki. A TEK főigazgatója szerint szinte minden az interneten zajlik. Hangsúlyozta: az európai közösség felkészült a terrorveszély kezelésére. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A TEK felvétele