Erről maga az érintett számolt be. Szerinte nem csak az egyházból, de a magyar társadalomból is hiányzik az, hogy megértsük, mi zajlott az áldozat lelkében. A válasz nem az elutasításban keresendő.

Megrázó vallomás

„Magam is érintett vagyok: kamaszkoromban több alkalommal, szexuális visszaélést követtek el ellenem is” – írta szombaton, a Szemlélek oldalon megjelent írásában az a Hodász András atya, akit fél éve Erdő Péter bíboros mentett fel saját kérésére a papi szolgálat alól. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elmarasztalták a korábbi áldozatot

Gondolatainak előzménye az volt, hogy a bíróság zaklatás vétsége miatt elítélte azt a Pető Attilát, akit korábban molesztált egy pap. A férfi szerette volna, ha bocsánatot kér tőle az egyház, ezért több alkalommal telefonon, üzenetben, majd személyesen is megpróbálta felvenni velük a kapcsolatot. Sőt, egy alkalommal megrugdosta egy plébánia ajtaját is.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Bennük marad a harag

Hodász András kijelentette, hogy a szexuális visszaélés áldozatai nagyon erős, majdnem kezelhetetlen mértékű haragot élnek át, amit viszont a körülmények miatt elfojtanak magukban. Abúzus közben az áldozat nagyon gyakran lefagy, tehetetlenséget él meg, képtelen védekezni, képtelen kifejezni, hogy számára ez a helyzet nem oké, és így a benne lévő harag nagyrészt benne is marad – magyarázza.

Megértő az ajtórugdosással

Úgy véli, az elfojtott harag, az átéltek miatti szégyen és a zavarodottság érzése teljesen izolálja az áldozatot, magára marad, ami szinte lehetetlenné teszi az események későbbi feldolgozását, hiszen ahhoz kulcsfontosságú lenne, hogy tudjon valakivel beszélni. „Szóval ahogy most olvastam Attila történetét, az jutott eszembe, hogy nekem ismerős ez a rugdosás, ez a harag, és megértem. Attila! Igazad volt, és jól tetted!” – fogalmazott.

El kellene ismerni haragjának jogosságát

Véleménye szerint dühös volt, mert „megélted, hogy azok, akiknek meg kellett volna védeniük téged húsz évvel ezelőtt, sem akkor, sem most nem védtek meg.” Jelezte, nem tartja Attilát őrültnek és garázdának, csupán dühös volt, „és a legkevesebb, amit tehetünk érted azok után, amin keresztül mentél, hogy elismerjük a haragod jogosságát.”

Ezt tette az egyház

Nyomatékosította, nem akarja passzivitással vádolni a katolikus egyházat, hiszen rengeteg dolog történt az elmúlt években. Azt a bizonyos atyát már régóta elbocsátották szolgálatából, megelőző intézkedések történtek, felállt a gyermekvédelmi bizottság, a szemináriumi tananyagba beépült a téma.

Ami pedig hiányzik

De egy valami még hiányzik – nem az Egyházból, hanem a teljes magyar társadalomból: hogy megértsük, mi zajlik az áldozatok lelkében, mert akkor tudunk empátiával fordulni feléjük, és megadni nekik mindazt, amire valóban szükségük van” – jelentette ki.

Szimbolikus pillanat

Úgy véli, szimbolikus pillanat, amikor egy áldozat ül a vádlottak padján, mivel „a társadalom szégyenének pillanata ez, emberségünk mélypontja, tulajdonképpen áldozathibáztatás.” Akinek arra lenne szüksége, hogy melléálljunk, amiért nem volt senki, aki megvédte volna őt.

Ha nyitva az ajtó, akkor nincs mit megrugdosni

„Igen, értem, hogy a törvény betűje szerint Attila zaklatást követett el, de ha jogi passzusok mögé bújva mossuk kezeinket, hogy megússzuk az együttérzést, ezáltal újra magára hagyva azt, akit évekkel ezelőtt is magára hagytak a körülötte lévő emberek, hát akkor alig vagyunk különbek náluk. Tanuljuk meg egyszer s mindenkorra: ha nyitva van az ajtó, akkor nincs mit megrugdosni” – zárta sorait Hodász András.

Az egyház nem kapott hivatalos jelzést

Az Esztergom–budapesti Főegyházmegye a Magyar Nemzet megkeresésére azt írta, Hodász András atya az eset kapcsán semmiféle bejelentést nem tett a főegyházmegye felé, így ők is a sajtóból értesültek a plébános bejegyzéséről. Ez azért is különös, mivel Hodász András a betegszabadsága óta is kapcsolatban áll a főegyházmegye munkatársaival – jegyezte meg Zsuffa Tünde sajtószóvivő. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt kép: MTI/Komka Péter.)