Karsai Dániel, az ALS betegséggel küzdő alkotmányjogász attól tart, hogy nem éri meg a strasbourgi bíróság döntését, amit ebben az esetben testvére, Karsai Péter veszi át a helyét. A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász az aktív eutanázia legalizálásáért küzd.

Nyilatkozatot tett

Karsai Dániel két évvel ezelőtt még aktívan sportolt. Ma pedig már a végtagjait sem tudja mozgatni, saját bevallása szerint teljesen elveszítette önállóságát. „Nem tudom, mikor lesz döntés, de sajnos most meg kell tennem azt a nyilatkozatot a bíróság felé, amit reméltem, hogy nem kell. Hogy ha nem érem meg az eljárás végét, az öcsém belép a helyemre és folytatja” – mondta Karsai Dániel. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Romlik az állapota

„Különböző egészségügyi problémák miatt, maximum napi 1-2 órát értelmes, nem betegséggel való megküzdés, jutott ki nekem, mondjuk olvasás. Hosszútávon ez kevés” – nyilatkozta az RTL-nek az alkotmányjogász, aki reméli, májusban már döntés születhet az ügyéről.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Pert indított

Karsai Dániel pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, hogy így érje el, legalizálják az aktív eutanáziát Magyarországon. Ügye körül óriási társadalmi párbeszéd alakult ki, az öccse, Karsai Péter népszavazási kezdeményezést is indított, ami elbukott az első körben a Nemzeti Választási Irodánál.

Nem tud végig ülni egy vitát

A halálos betegségben szenvedő, az életvégi döntés jogáért küzdő alkotmányjogász, Karsai Dániel pár hete azt mondta, hogy két hónapja nem tud mobilt, tabletet használni, a legbensőségesebb üzeneteit is valaki másnak kell megnéznie és válaszolnia helyette. „Ma este a Bibó István Szakkollégium vitaestet rendez az ELTE-n életvégi döntés témakörben. Sajnos a vitán egészségi állapotom miatt nem tudok részt venni. Ez volt Bibósként különösen fáj” – írta két hete Facebook-posztjában.

Nem támogatja a kormány

Karsai Dániel bírósági meghallgatása november végén volt. A magyar  Igazságügyi Minisztérium közölte, nem változtatnak az eutanáziát érintő szabályokon. Sem a Fidesz, sem a KDNP nem támogatja Karsai Dániel kezdeményezését. 

ALS betegség

Az ALS betegség a központi idegrendszert érintő, az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadásával járó, gyógyíthatatlan betegség, amely teljes bénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal élik végig a betegek, amire jó példa, hogy ALS-ben szenvedett Stephen Hawking világhírű fizikus is.

Nincs esély a túlélésre

A túlélése néhány évre tehető, az életminőség romlását lehet lassítani a megfelelő terápiával. Az ALS az elmúlt időszakban Karsai Dániel alkotmányjogásznak köszönhetően kapott nagyobb nyilvánosságot, aki a strasbourgi Emberi Jogok Bizottságához fordult, hogy „értelmetlen szenvedés helyett méltósággal fejezhesse be életét”.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Karsai Dániel – Forrás: Facebook