A macskák fog nélkül születnek, kéthetes koruk körül kezdenek előbújni a tejfogak, összesen 26 db. Már a tejfogakra is oda kell figyelni, mert ezek állapota előrevetíti a maradandó fogak minőségét. 

A végleges fogaik 3-4 hónapos korban bújnak elő, a fogzás kb. 8 hónapos korig tart, a felnőtt macskáknak 30 foguk van. A fogak rendkívül fontosak a macskák életében, hiszen csak jó fogakkal képesek megrágni az ételt, így az emésztésük is jobban fog működni.

Egészséges fogak, egészséges cicák

A macskák ragadozó életmódot folytató állatok, ezért nagyon fontos a fogak egészsége. A fogak egyik legveszélyesebb betegsége a fogkő. Az elkerüléséhez nagyon fontos, hogy olyan macskáknak való gyógytápot etessünk a cicával, ami segít a fogkő megelőzésében.

Ha már kialakult, a  fogkő igen sok gondot okozhat, gyulladás keletkezhet a szájüregben, ami hatással lehet a máj,- vese és a szív működésére és kedvezőtlenül befolyásolja a cica életminőségét. Amint észleljük a problémát, azonnal forduljunk állatorvoshoz.

Rendszeres ellenőrzés

A megelőzés legfontosabb eszköze a rendszeres ellenőrzés, ami könnyen, gyorsan megoldható, és reméljük, hogy a cicánk sem tiltakozik ellene.

Érdemes megnézni a macska fogait legalább hetente egyszer, és ha a fogak körül sárgás, barnás lepedéket látunk, akkor fel kell keresni az állatorvost. Ugyanis mi nem tudjuk otthon eltávolítani a fogkövet, az orvos viszont pillanatok alatt megoldja.

A beavatkozás fájdalommentes, de elég kellemetlen, ezért az orvos elkábítja a cicát. Ez azért szükséges, mert a fogkő eltávolítása egy rezgőmozgást végző eszközzel történik, amitől a cica megijedhet. A kezelésnek semmilyen utóhatása nincs, további teendők sincsenek. A fogkő nem mindig látható a fogak körül, néha csak a kellemetlen szagú lehelet utal rá, ilyenkor is vigyük állatorvoshoz a macskánkat.

Megelőzés

A fogkő megjelenése által okozott kellemetlenségek megelőzése érdekében rá kell szoktatni a cicát a fogápolásra. Ezt már egészen kicsi korában el kell kezdeni és következetesen, és türelmesen, nap mint nap elvégezni. Ehhez a kisállattartáshoz szükséges felszereléseket kínáló  áruházakban minden megvehető, kaphatóak macskafogkefék és -fogkrémek.

Fontos,hogy ne használjunk a macska fogainak tisztítására embereknek készült fogkrémet, mert az tartalmazhat olyan anyagokat is, amik ártalmasak a macska számára.

Kaphatók macskáknak készült jutalomfalatok is, ezek között találunk olyan összetételűt is, ami kifejezetten a fogkő eltávolítását segíti, illetve a kialakulását akadályozza. Ezeket a rágcsálnivalókat a cicák általában nagyon szívesen fogadják.

A macskáknak való gyógytápok között találhatunk olyan  készítményt is, amiben a fogak védelmére, a fogkő megelőzésére bizonyítottan alkalmas összetevők vannak. Érdemes ezeket etetni a cicánkkal, mert így egy kis odafigyeléssel boldog, kiegyensúlyozott társunk lesz.  

További hasznos információért látogassa meg a Petissimo Magazint.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!