A napelemes lámpa használata rendkívül hasznos funkciót tud betölteni kertünkben. Emiatt az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált. De vajon hogyan kell helyesen használni őket? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Vajon hogyan működik ez az egyedülálló eszköz?

Ahhoz, hogy a napelemes lámpa rendeltetésszerű használatát el tudjuk sajátítani, egy kicsit meg kell ismernünk a működési elvét. Azzal általában mindenki tisztában van, hogy ezek az eszközök a nap energiáját használják fel világításra. Azonban azt már nehezebben tudjuk elképzelni, hogy pontosan hogyan is történik mindez. 

A napelemes lámpa szerkezetét egy váz, egy búra, egy fényforrás, egy fotovoltaikus panel, egy vezérlőelektronika valamint az akkumulátor alkotják. Ezek az alkotóelemek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a lámpa fényt tudjon nekünk csiholni a nap által leadott energiából. 

Bár a részletekbe nem szükséges túlságosan belemerülni, de azért nagy vonalakban érdemes átlátni a működési elvét. A lámpa az úgynevezett fotovoltaikus panelban kémiai folyamatok által állítja elő az elektromos erőforrást. Ezt az eszköz akkumulátorában tárolja el, mely újratölthetően funkcionál.

A lámpa használatának lépései

Már a beszerzésnél fontos odafigyelni arra, hogy csak kiváló minőségű, első osztályú darabokat alkalmazzunk. Amennyiben ilyet szeretnénk, számtalan variációt találhatunk a Deconline.hu napelemes lámpa kínálatában. 

Beüzemelés előtt vegyük szemügyre, hogy nem található-e esetleg bármiféle sérülés a lámpán. Ha nem makulátlan a burkolat, akkor a későbbiekben könnyen bejuthat a víz az eszköz belsejébe. Amennyiben az akkumulátornál találunk megszakító szalagot, azt az első beüzemelés előtt mindenképpen el kell távolítani.

Használat előtt minden esetben fel kell tölteni a fényforrásokat ha világítanak, akkor is. A napelemes lámpát legalább 24, de inkább 48 órán keresztül helyezzük közvetlen napfényre, kikapcsolt állapotban. Ezután következhet a bekapcsolás. Ha mindent jól csináltunk, akkor az eszközök sötétedés után világítani fognak.

Megfelelő karbantartás a tökéletes funkcionalitás érdekében

Mint minden más használati eszköznél, úgy a napelemes lámpáknál is elengedhetetlen a megfelelő karbantartás. Ugyan nem kell velük sokat foglalkozni, mégis van pár lépés, melyeken időnként érdemes végigmenni. A fotovoltaikus paneleket időnként nedves ronggyal le kell törölni, hiszen az eső és a por miatt keletkező kosz akadályozhatja a töltést.

Az újratölthető elemek cseréjéről is érdemes gondoskodni, hiszen ezek általában 500-2000 alkalommal tölthetőek fel. Emiatt érdemes figyelemmel kísérni teljesítőképességüket. Ha kimerülnek, a lámpa először kevesebb ideig, majd már szinte egyáltalán nem fog világítanini. Reméljük, neked is megjött a kedved a napelemes lámpákhoz, és így fenntartható módon fogod fényárba borítani kertedet!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!