Csupán egy pillanat volt. Egyik nap a kutyusod még olyan kicsi volt, hogy belefért az öledbe, és olyan aktív, hogy alig bírtad követni, a másikon pedig azt vetted észre, hogy már jóval komótosabban mozog, és pofija őszbe fordult. 

Igen, az öregedés egy szempillantás alatt bekövetkezhet, és elgondolkodtat, milyen változtatásokat igényel ez a folyamat például az etetés szempontjából. Ezért is gondoltuk, hogy összegyűjtünk néhány univerzális tanácsot, amelyeket azok a gazdik is nyugodtan megfogadhatnak, akik eddig kommersz kutyaeledellel etették a kedvencüket, vagy a BARFSHOP.hu-nál is fellelhető barf menüket részesítették előnyben.

Kiváló minőségű fehérje

Míg korábban az alacsony fehérjetartalmú étrendet ajánlották az időseknek – azzal a meggyőződéssel, hogy a nagy mennyiségű fehérje túlterhelheti a veséket – manapság a szakértők már azt vallják, hogy nem a fehérje mennyisége a kulcsfontosságú tényező ebben a kérdéskörben, hanem a minősége. 

Egy nagy adag marhahús például rendkívül magas fehérjetartalommal bír, de mégsem fog akkora kár okozni, mint a növényi fehérjével dúsított tápok. Ezért arra szeretnénk biztatni, hogy minél több kiváló minőségű, könnyen emészthető fehérjét biztosíts a kedvenced számára. 

Alacsony zsír-, szénhidrát- és kalóriatartalom

A lomhább anyagcserének köszönhetően az idősebb kutyáknál nagyobb a valószínűsége annak, hogy az életkor előrehaladtával átbillen a mérleg nyelve, ami nemcsak a keringésüket, a májukat és a hasnyálmirigyüket teszi tönkre, de további terhet ró a csontokra és porcokra, ezáltal még több fájdalmat okozva. 

Ezért feltétlenül ügyelned kell arra, hogy az öreg pajtásodnak zsír-, szénhidrát- és kalóriaszegény étrendet biztosíts, hogy ezeket a problémákat elkerülhesd!

Amennyiben a BARF étrendet választod, akkor ez viszonylag egyszerű lesz, hiszen ennek a diétának az alapját a legtöbb esetben a sovány nyúl- vagy csirkehús adja. Ha azonban a táppal történő etetés a szimpatikusabb számodra, akkor ki kell számolnod a választott táp szénhidráttartalmát! Ehhez pedig a legjobb, ha CH = 100 – (nyersfehérje + nyerszsír + nedvesség + nyershamu + nyersrost) képletet használod. Ha a végeredmény kevesebb lesz, mint 30%, akkor ez az eledel tökéletesen megfelel a kutyusod számára. 

Rostok

A lassabb emésztés következtében a kutyusodnál székrekedés jelentkezhet. Ha azonban magas rosttartalmú táplálékot adsz neki, az kipucolja a beleket, serkenti a bélmozgást, és kiváló táptalajt biztosít a bélflórának is. Garantálja, hogy a dolgok rendben haladjanak tovább. 

Antioxidánsok

Az antioxidánsok és az esszenciális zsírsavak, mint az Omega-3 és Omega6 az idősödő kutyák legjobb barátjai, mert csökkentik a gyulladást, lassítják a sejtek öregedését, és megelőzhetik az olyan betegségeket, mint amilyen a rák.

Összegzés

Bár sokkoló lehet látni a kutyád őszülő pofiját és a nehezebb mozgását, sok mindent megtehetsz azért, hogy hosszú és egészséges életet éljen. Ezek közül pedig a legfontosabb a megfelelő étrend biztosítása. 

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.