Több oka is lehet annak, ha egy cég megszűnik vagy jogutódlással átalakul. Mindkét eset megegyezik annyiban, hogy rengeteg olyan teendő adódhat, amire oda kell figyelnünk.

Éppen ezért most megmutatjuk a legfontosabb dolgokat, amiket érdemes tudni, ha szeretnénk, hogy egy gazdasági társaság megszüntetése gyors és egyszerű feladat legyen.

Milyen oka lehet egy cég megszűnésének?

Napjainkban egy gazdasági társaság adás-vétele, megalapítása vagy megszüntetése is olyan feladat, amit szakértők segítségével egyszerűen és gyorsan intézhetünk. De melyek azok a szituációk, amelyekben az utóbbi megoldásra lehet szükség?

Természetesen egy cég megszűnésének számos oka lehet. Egyrészt előfordulhat, hogy a gazdasági társaságot a tagok határozott időtartamra hozták létre. Ha ez az időtartam lejár, a céget egyértelműen meg kell szüntetni. Előfordulhat olyan eset is, hogy egy többszemélyes vállalkozás tagjainak száma 1 főre csökken, ilyenkor szintén indokolt a társaság megszüntetése.

Megeshet továbbá, hogy a tagok a jogutód nélküli megszüntetés mellett döntenek. Illetve nem ritka eset, ha az adott vállalkozást egy arra jogosult szerv szünteti meg, esetleges szabálysértés vagy más probléma miatt.

Jogutódlással történő megszűnés

A jogutódlással történő megszűnést átalakulásnak is nevezhetjük. Ez többféle formában valósulhat meg: lehet egyesülés, beolvadás vagy épp kiválás is. Ebben az esetben az új gazdasági társaságra vonatkozó létesítési szabályokat kell figyelembe venni. 

Az átalakulásról a tagok az átalakulási terv elfogadásával döntenek. Ezt a döntéssel együtt kötelező közzétenni. Fontos tudni, hogy amennyiben az adott a társaság csődeljárás alatt áll, vagy folyamatban lévő büntető jogi intézkedés zajlik ellene, abban az esetben nem lehetséges az átalakulás.

Mit kell tartalmaznia az átalakulásról szóló közleménynek?

Az átalakulásról szóló dokumentumnak több fontos információt is tartalmaznia kell. Ezek közé tartozik:

  • az átalakuló társaság neve, székhelye és cégjegyzékszáma
  • a létrejövő társasággal kapcsolatos alapvető adatok
  • a létesítő okirat elfogadásának időpontja
  • a hitelezőknek szóló felhívás

Fontos tudni, a megszűnő céggel szemben fennálló követelések az átalakulás után sem évülnek el. A közzététel dátumától számított 30 napon belül a hitelező biztosítékot követelhet, ha veszélyezteti a korábban keletkezett követelés kielégítését. A gazdasági társaságot terhelő kötelezettségekből származó követelés a megszűnő társasággal szemben a törléstől számított 5 évig érvényesíthető.

Amennyiben további kérdései lennének a témával kapcsolatban, érdemes felkeresni egy szakembert. A Logosz Cégcsoport szakértő munkatársai országszerte várják az ügyfelek cégalapítással, cég adás-vétellel és székhelyszolgáltatással kapcsolatos kérdéseit, és segítenek abban, hogy minden jelenlegi és leendő vállalkozó megtalálhassa a számára legjobb megoldást.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a szekhelyszolgaltatas.eu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják olvasóink a Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.