Bizony, már az első pár lábbelit is tudatosan és körültekintően érdemes kiválasztani. A helyes metódusban Magyarország egyik legmegbízhatóbb gyerekcipőboltja, a Levendula Gyerekcipő van segítségünkre. Most összegyűjtötték nektek azokat a gyakori hibákat, amiket mindenképpen ajánlott elkerülnöd az első pár lábbeli kiválasztásakor!

Külcsín alapján választod ki a cipőt

Cuki minták és szép színek alapján semmiképp se dönts egyik vagy másik cipő mellett. Még akkor se, ha például pont a tiéddel egyforma lábbelit találtál a babádnak! Az első szempont mindig a kényelem és az ideális, egészséges kialakítás legyen. Különösen a babák és a kisgyerekek esetében fontos ez, hiszen egy rosszul megválasztott lábbeli akár különböző tartási problémákhoz is vezethet. Az igazán jó cipő ezzel szemben még támogatja is a lábfej megfelelő fejlődését.

Megoldás: Válassz az olyan minőségi, esztétikus, de ugyanakkor megbízható márkák közül, mint például a Szamos, a D.D. Step vagy a Superfit.

Merevtalpú cipőt vásárolsz

Egy nem megfelelően rugalmas, vastag talpő cipő nem csak kényelmetlen, hanem hátráltatja a totyogós korúakat az első lépésekben és a lábuk, tartásuk megfelelő fejlődését is gátolhatja. Ennek oka, hogy a babák lábfeje nagyban eltér egy felnőtt lábfejtől: az izmok még fejletlenek, a talp pedig gömbölyded. A láb csontjai is csak körülbelül négy-öt éves kor körül szilárdulnak meg teljesen.

Megoldás: Az első lábbeliknek mindenképpen puha és vékony talpúaknak és rugalmasnak kell lenniük. Számos tanulmány kimutatta, hogy a legjobb, ha a babák mezítláb teszik meg az első lépéseket. Mivel erre a legtöbbször nincs lehetőség, megalkották a puhatalpú (másnéven: mezítlábas) cipőket.

Nem veszed figyelembe a babád speciális igényeit

Sokan nem tudják, de elég gyakori, hogy a gyerekeknek kisebb korban supinált cipőre van szüksége. Vagyis egy olyan lábbelire, ami a túlzottan befelé dőlő bokát jól tartja, így megóvja a lábfejt attól, hogy befelé forduljon. A gyerekkori lúdtalp és bokasüllyedés esetén is segítséget nyújthat egy ilyen cipő, valamint teljesen egészséges láb izomzatát is erősíti, illetve közvetve támogatja az ideális testtartás kialakítását is.

Megoldás: Egy laikus számára nehéz eldönteni, hogy teljesen egészségesen fejlődik-e egy baba lába. Ezért nézesd meg a babád lábfejét egy ortopéd szakorvossal, mielőtt cipőt vásárolnál neki!

+1 Szándékosan nagyobb méretű cipőt vásárolsz, hogy tovább kitartson

Egy jóval nagyobb méretű cipő nem csak egészségtelen és kényelmetlen, hanem balesetveszélyes is lehet.

Megoldás: Maximum 1-2 számmal vásárolj nagyobb cipőt.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!