Nem mindegy, hogy hogyan választunk bankkártyát. Van közöttük dombornyomott és vésett is, érdemes megismerkedni velük, mielőtt döntünk közülük. Mindegyik más-más előnyökkel és persze eltérő költségekkel is jár. Nézzük is meg őket közelebbről!

Mindegy, hogy milyen kártyát használunk?

Vésett vagy dombornyomott? Napjainkban már szinte mindegy, hogy melyiket választod és használod. Korábban sokkal több előnye volt az utóbbinak, ugyanis olyan helyeken is fizethettünk vele, ahol nem álltak kapcsolatban a bankokkal.

A mai Magyarországon már törvény írja elő, hogy minden üzletnek és szolgáltatónak működtetnie kell legalább egy terminált. Ráadásul ezeknél mind vésett, mind pedig dombornyomott kártyákat is el kell fogadniuk.

Sőt, az igazat megvallva szinte már magukra a fizikai bankkártyákra sincs szükségünk. Például egy webáruházas rendelés esetén csak az adatok kellenek. Ha pedig használunk valamilyen telefonos applikációt, amivel lehet fizetni, akkor elég a telefonunk, sőt akár az okosóránk is a fizetéshez. Épp ezért eltolódott a fontosság a megfelelő gondossággal kiválasztott, legjobb feltételeket biztosító bankszámlák felé.

Mi a különbség a vésett és a dombornyomott kártya között?

Ahogy írtuk is, szinte mindegy, melyik mellett döntesz. De azért még mindig vannak különbségek is. Ilyen a költsége például, amivel számolnunk kell. Jellemzően jóval többe kerülnek a dombornyomott kártyák.

Ennek fő oka jelenleg az, hogy jellemzően valamilyen extra szolgáltatás is társul melléjük. Ilyen lehet egy utasbiztosítás például. Viszont az is igaz, hogy egy-egy ilyen plusz szolgáltatás ma már elérhető a vésett kártyák esetén, sőt akár a hitelkártyákhoz is. Így megint csak ott tartunk, hogy igazából nem annyira fontos, hogy mely típust választjuk.

Akkor válasszuk a vésettet, mert olcsóbb?

Persze ez így könnyű lenne, de nem az. Sokkal fontosabb ugyanis, hogy az egyes típusok mögött milyen számlacsomagok vannak.

Vannak olyan bankok, ahol nagyon kedvező csomagok érhetőek el. Akár ingyenes, számlavezetési díjtól menetesek is, kedvező utalási díjakkal. Bár az is igaz, hogy ezek többségénél ott lesz a dombornyomott kártya, a magasabb díjával. Ha találunk ilyet, akkor érdemes megnézni, hogy nincs-e véletlenül akció a kártyadíjra? Mert akár az is előfordulhat, hogy az első egy-két évben nem kell majd fizetni. Így aztán lehet találni egy nagyon jó ajánlatot is! Bár elsősorban inkább arra koncentráljunk, hogy milyen megbízható a szolgáltatás, és mennyire jó árú a bankszámla.

A bankszámlán múlik minden

Minden esetben szabd magadra a bankszámlacsomagot! Ez azt jelenti, hogy nincs egy tökéletes változat mindenki számára. Mindenkinek mások az igényei, így neked is. Épp ezért olyat kell keress, ami a legjobban a te igényeidhez van igazítva.

Valakinek az a fontos, hogy ne legyen számlavezetési díj, csak akkor fizessen, ha történik is valami pénzmozgás. Valakinek pedig az a lényeges, hogy mindent el tudjon intézni egy tökéletesen összeállított mobilapplikáción.

Neked mi a legfontosabb?

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!