Kik azok a rendszergazdák? Milyen szerepet töltenek be a vállalkozások életében? Milyen feladatokat látnak el pontosan? Miért van nagy szerepük a cégek kiegyensúlyozott, megbízható működésében? 

Milyen előnyökkel jár, ha egy vállalkozás a számára megfelelő szakemberrel dolgozik együtt? Mik a hátrányai annak, ha egy cégnek nincs vagy nem megfelelő a sysadminja? Milyen szempontokat kell mérlegelni, amikor rendszergazdát választunk cégünk számára?

Ki a rendszergazda? 

A rendszergazdák vagy angol elnevezésükön, ahogyan a szövegben fentebb már utaltunk is rájuk sysadminok magas szintű informatikai ismeretekkel rendelkező szakemberek. 

Egy kis érdekesség: a rendszergazdák világnapja július utolsó péntekje. Minden évben ezen a napon tisztelgünk mindannak, amin ezek a szakemberek tevékenykednek. Arra, hogy mik pontosan ezek a tevékenységek a cikkben később még visszatérünk.

Miért van nagy szerepe a rendszergazdáknak a cégek életében? 

A rendszergazdák legfőbb feladata az, hogy ügyeljenek arra, hogy az informatikai rendszerek stabilan, megbízhatóan működjenek.

Ez pedig a vállalkozások alapját jelenti, hiszen enélkül semelyik sem tudna hatékonyan működni és stabilan nyereséget termelni. Így bátran mondhatjuk, hogy a rendszergazdáknak kiemelkedően fontos szerepe van a cégek életében. 

Ebből következik, hogy a megfelelő rendszergazda megtalálása egy fontos feladat, körültekintően kell választani, hogy cégünk a számára a legideálisabb system administratorral tudjon együtt dolgozni. 

Milyen szempontokat kell mérlegelni, amikor rendszergazdát választunk cégünk számára? 

Külső vagy belső szakemberre van szükségünk?

Nulladik szempont kell, hogy legyen annak a mérlegelése, hogy külső vagy belső rendszergazdára van szüksége vállalkozásunknak. Elmondható, hogy csak a nagy, saját informatikai részleggel rendelkező cégeknek éri meg saját, belsős rendszergazdát alkalmazni, minden más cégnek a külső megbízásban lévő szakember a jó választás.

A megfelelő kommunikáció meghatározó tényező

Nagyon fontos, hogy rendszergazda és megbízója, azaz a cég akinek az informatikai hátteret biztosítja értse egymást, jól működjön köztük a kommunikáció. Mindenképpen érdemes tehát ezt figyelembe venni a választáskor. Ha a rendszergazda érdeklődik, kérdez, puhatolózik, minél több információt igyekszik begyűjteni az jó jelnek számít!

Miért fontos az informatikai háttér ideális kialakítása?

Ahhoz, hogy megértsük a kommunikáció miért játszik ennyire fontos szerepet egy ilyen együttműködésben látni kell, hogy mik egy rendszergazda szolgáltatás kialakításának lépései. 

Az első lépés mindig az, hogy a rendszergazdának meg kell ismerkednie az adott céggel, értjük ez alatt az emberi, valamint a technikai tényezőket is.

A következő lépések során a rendszergazdák a begyűjtött információk szerint alakítják ki az informatikai rendszereket. Ez annál könnyebb és hatékonyabb lesz, minél többet tudnak cégünkről.

Fontos látni, hogy lesznek eltérések a folyamatban annak megfelelően, hogy cégátvételről van szó, azaz egy már működő cég üzemeltetését veszi át egy rendszergazda egy másik szakembertől vagy egy frissen alapított vállalkozásról beszélünk, ahol a nulláról kezdve ő alakíthatja ki a rendszert.

Cégátvétel

Az első esetben azaz a cégátvételnél nagyon fontos az, hogy a szakember átlássa a korábban kialakított megoldásokat, és ezekkel körültekintően dolgozzon, például tartsa meg belőlük azt, ami rendben van, viszont változtasson azon, ami nincs rendben. 

Az esetleges hibákra, előnytelen megoldásokra az informatikai audit elvégzése mellett a személyes megbeszélések során derül fény. Ezért is fontos, hogy a cég és rendszergazdája között jó legyen a kommunikáció. Ellenkező esetben rejtve maradhatnak fontos, a mindennapi céges működést érintő tényezők.

Induló cég

Az előző eset ellentettje, amikor egy induló cég rendszerüzemeltetése a feladat. A kommunikációnak ebben az esetben is kiemelkedő szerepe van, alaposan körbe kell járni, hogy mik is lesznek az adott cég tevékenységei és ezeknek megfelelően kell kialakítani a háttérinformatikát.

Itt olyan szempontból könnyebb a szakemberek dolga, hogy semennyire nem kell egy korábban, mások által kialakított rendszerhez alkalmazkodniuk.

Mik egy rendszergazda legfontosabb feladatai? 

Most, hogy már van rálátásunk arra, hogy mennyire fontos a system administrator foglalkozás nézzük meg egy kicsit közelebbről is ezeknek a szakembereknek a mindennapos munkáját.

Ha a rendszergazdák munkáját egy mondatban akarjuk megfogalmazni, akkor talán azt mondhatjuk, hogy ők felelősek a rendszerek üzemeltetéséért. Ez magában foglalja azt, hogy miután kialakították a megfelelő, az adott cég céljaival egyező rendszert nem ér véget a munkájuk, hiszen azt üzemeltetni is kell. De mit jelent pontosan az üzemeltetés, milyen feladatokat vet fel? 

A rendszerek kialakításához és üzemeltetéséhez kapcsolódó legfontosabb feladatok: 

 • céges infrastruktúra kialakítása,
 • javaslat a megfelelő eszközök beszerzésére, 
 • informatikai irányelvek meghatározása,
 • erőforrások optimalizálása, 
 • szoftveres-hardveres beállítások,
 • adatvédelem,
 • frissítések,
 • adatmentés készítése,
 • felhasználók hozzáadása és kezelése,
 • jelszógenerálás,
 • spamek szűrése,
 • hibaelhárítás,
 • technikai support,
 • és igény esetén informatikai edukáció

Rendszergazdának lenni tehát egy összetett dolog, aminek során rengeteg mindenre kell gondolni. Emellett ez egy folyamatos tevékenység, hiszen akármennyire is profi egy szakember mindig lesz olyan dolog amit meg kell oldani. Példaként gondoljunk csak bele, hogy mivel folyton változik az informatika, így újabb 

A rendszergazdák ezeknek megfelelően pörgős életet élnek, folyton gondolkodnak, problémákat hárítanak el, új megoldásokat, megvalósítási lehetőségeket dolgoznak ki.

Milyen hátrányai vannak, ha egy cégnek nincs rendszergazdája?

A fent leírtakból látszik, hogy egy rendszergazda egy induló cégnél már az első pillanattól kezdve hatalmas szerepet játszik annak a működésében. 

A megfelelő IT háttér kialakítása egy kritikus pont a vállalkozások számára. Ha ez nincs rendben, akkor akár az olyan hétköznapi dolgok, mint a levelezések zökkenőmentes lebonyolítása során is hibába ütközhetünk. 

Elmondható tehát, hogy függetlenül a tevékenységi körtől vagy attól, hogy kis vagy nagy vállalkozásról van szó mindenképpen szükség van rendszergazdára. Csak egy ilyen szakember biztosíthatja, hogy jól, megbízhatóan, stabilan tudjon működni cégünk.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.