Egyes sajtóhírek szerint Putyin lelépett Moszkvából és az orosz fővárostól mintegy 1400 km távolságban, az Urál hegységben található szupertitkos bunkerből irányítja a hadműveleteket. Közben minden jel arra mutat, hogy olyan bombát is bevetettek az oroszok Ukrajnában, ami kiszakítja az ellenség tüdejét.

Az Urálba mehetett Putyin

„Hol bujkál az orosz despota?” – teszi fel a német Focus Online a kérdést. A feltételezések szerint az orosz elnök esetleg az Urál hegységben, egy megerősített bunkerben rejtőzhet, és talán már rég elhagyta Moszkvát. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Más szabályok

A német RTL tévé híradójában is arról tanakodott a televízió moszkvai tudósítója és a műsorvezető, hogy a Kreml elvileg zászló felvonásával jelzi, ha az elnök Moszkvában, a hivatalában tartózkodik, most pedig nem látható ilyen hivatalos lobogó a fővárosban. Ugyanakkor az sem kizárt az RTL szerint, hogy háborús időkben más szabályokat alkalmaznak Oroszországban.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Titkosszolgálatok szerint lelépett Moszkvából

Az eredeti hír Vlagyimir Putyin Moszkvából való „elmeneküléséről” a Bild nevű német lapban jelent meg. Ők ukrán titkosszolgálati értesülésekre és német kormánykörökre hivatkoztak az információ forrásaiként.

1400 km-re a fővárostól

Hivatalosan orosz részről természetesen semmilyen effajta hírt nem erősítettek meg. Ha tényleg az Urál hegységben tartózkodik Putyin, akkor Moszkvától 1400 kilométerre keletre rejtőzhet az orosz elnök. Az Urál-hegység Oroszország belső területén található földrajzilag ez választja el Európát Ázsiától. Itt nehezen találnának rá, pont úgy, mint egykor Hitlerre.

Kamuhírek, megtévesztés

Közben az orosz propaganda olyan híreket közöl, amelyekből az derül ki, hogy Putyin Moszkvában van. Fotók és videók jelennek meg róla, amint egy ottani űrközpontba látogat, illetve a saját minisztereivel tárgyal. Ugyanakkor néha a hasonló felvételekről is kiderült a Focus szerint, hogy nem akkor történtek, amint azt hivatalosan közölték. Így például a szakadár ukrán köztársaságok, a luhanszki és donyecki területek orosz elismerésekor állítólag Putyin karórája tanúskodott eltérő időpontról, azaz feltehetően nem élő adásban írta alá ezeket a dekrétumokat a Focus Online szerint.

Vákumbomba

Közben Ukrajna ENSZ-nagykövete szerint az orosz invázió során bevetettek vákuumbombát is. Emberi jogi csoportok is megerősítették, hogy az orosz haderő kazettás vákumbombákat vetett be az offenzíva során és menedéket kereső civilekkel teli óvodát bombáztak.

Termobárikus rakétavető

A CNN azt jelentette, hogy az Ukrajnában forgató egyik stábjuk szombaton kiszúrt az ukrán határ közelében egy orosz termobárikus rakéta-sorozatvetőt.

Berobban egy hatalmas benzinfelhő

Ezek a fegyverek két lépcsőben működnek. A bomba jellemzően benzinnel van töltve, amit a robbanás pillanatában szétporlasztanak egy terület felett, majd ugyanabban a pillanatban egy második töltet egy hihetetlen intenzív, magas hőmérsékletű robbanást indít be a benzinfelhőben, amitől az egész olyan lesz, mint egy szétterjedő tűzgolyó. Az intenzitásra jellemző, hogy a területen lévő minden oxigént – mint egy vákuum – kiszippant, magához szippant a robbanás, amely elhúzódó és tovább tart, mint egy hagyományos bomba felrobbanása. Értelemszerűen az ennek nyomán keletkező hő- és lökéshullám pedig sokkal nagyobb, mint egy „normál” bombáé – írja az Index.

Kitépi az emberek tüdejét, szemét

Ha pedig az ellenség a közelben van, akkor az emberi tüdőből is azonnal kiszippantja az oxigént és így végez áldozatával, vagy már a lökéshullám nyomán vesztik életüket az emberek. A robbanás egy 2-300 méteres körzetben mindent és mindenkit elpusztít. A lökéshullám jellemzően olyan erős, hogy beszakítja a dobhártyát, összetöri a csontokat, a belső nyomás hatására szinte kirobbannak a szemgolyók és belső vérzést okoz a szervekben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Putyin