A Biatorbágy és Szárliget közötti vasúti pálya felújítása miatt hétfőtől jelentősen módosul a vonatok közlekedési rendje a Budapest–Tatabánya–Győr–Hegyeshalom vonalon. Ez az a vonal, ahol a forgalmat 140-ről 100 km/órára lassították, emiatt egyes vonatok menetideje 20 perccel nőtt. Mutatjuk a változásokat, egy biztos: nem szabad majd megszokásból közlekedni.

Végre kikerült a menetrend

Büszkén hirdeti a MÁV, hogy másfél nappal a vágányzár előtt közzétették a várható menetrendet, a felújításra Lázár János utasította a MÁV vezetését még hetekkel ezelőtt. A vasúttársaság közleménye szerint a vágányzár első ütemében, szeptember 18-tól október 26-ig érvényes menetrendek már elérhetők az ELVIRA menetrendi keresőben és a MÁV applikációban, az utasaink így már ennek segítségével tudják megtervezni a jövő heti utazásukat. Az utasok számára tájékoztató weboldalt hoztak létre, amely folyamatosan bővülő, frissülő tartalommal, térképpel segíti a felkészülést a vonatokkal, pótlóbuszokkal történő utazásra, átszállásokra. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fix 10-25 perces késéssel számol a MÁV

Óránként mindkét irányba csak egy-egy személyszállító vonat haladhat át az egyvágányú pályán Biatorbágy és Szárliget között, ezért a nemzetközi és a reggeli csúcsidőben egyes belföldi vonatok (Railjet xpress, EuroCity, EuroNight és gyorsvonatok) biztosítják az átszállásmentes utazást. A nemzetközi járatok teljes útvonalukon közlekednek a főváros és Hegyeshalom között, de nem állnak meg a Tatabánya és Kelenföld közti szakaszon. A belföldi utasok is igénybe tudják venni, azonban az ülő- és állóhely kapacitásuk korlátozott. A nemzetközi vonatok esetében 10-25 perccel hosszabb menetidőkre lehet számítani.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Figyelmeztetik a budaörsi utasokat

Az S10-es vonatok megosztva, csak a Déli pályaudvar és Budaörs, valamint Szárliget és Győr között közlekednek. A Szárliget–Győr szakaszon közlekedő vonatok és a pótlóbuszok közti átszállás Tatabányán javasolt a MÁV közleménye szerint. Az S12-es vonatok megosztva, csak a Déli pályaudvar és Budaörs, valamint Tatabánya és Oroszlány között járnak, módosított menetrend szerint. Tatabányáról Oroszlány felé 50, Oroszlányból 20 perccel később indulnak az alapmenetrendhez képest.

De legalább nem kell helyjegy

Hétfőtől helyjegy váltása nélkül is igénybe vehetők a győri fővonalon közlekedő InterCity-k a teljes útvonalukon, a nemzetközi vonatok pedig a Keleti pályaudvar és Tatabánya között, ezenkívül az M4 metrón pedig elfogadják a győri vonalra érvényes vasúti jegyeket és bérleteket. A személyszállító vonatokat érintő korlátozások miatt szeptember 18-án, hétfőtől a Keleti pályaudvar és Sopron, illetve Szombathely között közlekedő, valamint a Mura és Dráva InterCity-k helyjegy váltása nélkül is igénybe vehetők a teljes útvonalukon. A nemzetközi vonatokat (Railjet xpress, EuroCity, EuroNight) hétfőtől pedig a Keleti pályaudvar és Tatabánya között lehet igénybe venni helyjegy váltása nélkül.

Vármegyebérlettel is metrózhatunk

A vonatokról, illetve pótlóbuszokról Kelenföld vasútállomástól, valamint az odáig történő utazás megkönnyítése érdekében szeptember 18-tól az M4-es metró teljes vonalán elfogadják a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalra érvényes vasúti jegyeket és bérleteket (beleértve az ország- és a Pest vármegyebérleteket).

Visszafizetik a jegyünket

Ha az utazásáról lemondó utasa pályafelújítás és a korlátozások miatt a Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalra érvényes, de fel nem használt menetjegye árának visszatérítését kéri, akkor részére a menetdíjat, felárat kezelési költség levonása nélkül visszatérjük a vasúti pénztáraknál. Online vásárolt menetjegy esetén a visszatérítést az ügyfélszolgálat végzi.

Utolsó nap a tervezésre

Lehetőség szerint már hétvégén érdemes előre megtervezniük az utazásukat figyelembe véve a hosszabb eljutási időket, szükség esetén az átszállások idejét, illetve azt, hogy a vonatokon, a pótlóbuszokon és a térségi menetrend szerinti buszjáratokon is a megszokottnál többen utaznak majd. Azt javasolják, hogy az online utazástervezéshez még kizárólag a vasúttársaság fenti két menetrendi tervezőjét vegyék igénybe a hétvégén és a jövő hét elején.

Erre figyeljünk a tervezésnél nagyon:

A keresésnél az utasoknak a MÁV szerint a kiindulási és érkezési állomások beállításán kívül arra is figyelni kell, hogy az utazás napját (szeptember 18. és október 26. közötti dátum) is pontosan meg kell adni ahhoz, hogy a módosított menetrendnek alapján megfelelő vonatokat, pótlóbuszokat és átszállási helyeket jelezzen az ELVIRA vagy a MÁV app. Ha utas az utazás tervezett indulási vagy érkezési idejét is megadja, akkor szűkebb ajánlati listából könnyebben tud választani.

Pótlóbuszok a személyvonatok helyett

Az S10-es, S12-es és InterCity vonatok esetében a menetrendi kereső jelzi a pótlóbuszra való átszállás, illetve a vonatra való visszaszállás állomását is, továbbá a buszokra kattintva meg lehet tudni, hogy mely köztes állomásokon, megállóhelyeken állnak meg.

Ezután jön a feketeleves

„Miközben a MÁV bejelentette a Budapest–Bécs-vasútvonal felújításának első ütemét és az azzal járó korlátozásokat szeptember 18. és október 26. között, megbízható értesüléseink szerint még csak ezután jön a feketeleves, melyről a közlemények mélyen hallgatnak: novembertől három hétre teljesen lezárják a vasútvonalat, egyenes következményeként annak, hogy a bevezetett óránkénti 100 kilométer sebességkorlátozás okozta botrány ráégni látszik Lázár János vasútromboló miniszterre, aki most a józan észnek ellentmondó erőltetett karbantartási munkálatokat rendelt el az államvasútnál” – kezdi bejegyzését a Közlekedő Tömeg elnevezésű civil szervezet.

Nem másfél nappal előtte kellene szólni

Az egységes európai vasúti térségről szóló EU-irányelv szerint ugyanis a 7 napot meghaladóan a forgalom több mint 30%-át érintő pályakarbantartásokat 2 évre előre meg kell hirdetni a vasutat használókkal a korlátozások elfogadható módját egyeztetni és ez alapján 1 évre előre véglegesíteni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: MÁV