Ismét két napos munkabeszüntetést hirdetett január 28-ára és 29-ére az adventi sztrájk után a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet a Volánbusznál. A közlekedési vállalat indokolatlannak tartja az akciót, hiszen a MÁV-Volán-csoport továbbra is a bérmegállapodás mielőbbi megkötésére törekszik, a tárgyalások folyamatosak.

Több pénzt kérnek

A sztrájkot a Szolidaritás Autóbusz Közlekedési Szakszervezet hirdette, mert kevesli a bértárgyalásokon felajánlott 70 ezer forintos emelést. Ők legalább 90 ezer forintot tartanának szükségesnek, és nem akarnak több éves bérmegállapodást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kieső járatok

Vasárnap üzemkezdettől hétfő üzemzárásig tart majd a munkabeszüntetés az elégséges szolgáltatás biztosításával. Országszerte 3.600 helyi és 23 ezer helyközi kieső járattal számol a Volánbusz sofőrök vasárnapi és hétfői sztrájkja miatt a társaság menedzsmentje.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A szakszervezet bizakodik

Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke az InfoRádióban korábban azt mondta, hogy az előzetes felmérésük alapján a sztrájk támogatottsága 60 százalékos.

Kieső járatok

A Volánbusz honlapján tette közzé, hogy – előreláthatóan – mely járatok nem indulnak el vasárnap és hétfőn. A lista járattípusonként – helyközi, helyi, „kékbusz” -, azon belül pedig vármegyei bontásban listázza az érintett járatokat.

Agglomerációs járatok

Arra már pénteken felhívták a figyelmet, hogy a sztrájk több, a fővárosi agglomerációban közlekedő kékbuszt is érinteni fog. A munkabeszüntetés alatt várható fennakadások csökkentéséért a MÁV-START több kocsival indítja a vonatokat a sztrájk mindkét napján. A Volánbusz azt javasolja, hogy aki teheti, január 28-án és 29-én vonattal induljon útnak.

Kétszer tárgyaltak

A Volánbusz közleménye azt írja, hogy a MÁV-Volán-csoport vezetése idén már két alkalommal, január 16-án és január 23-án is tárgyalóasztalhoz ült az érdekképviseletekkel. A tulajdonosi ajánlat szerint a 2024-2026-os, hároméves bérfejlesztési ciklus alatt a cégcsoport munkavállalóinak alapbére átlagosan legalább 25 százalékkal növekedne, az első évben, 2024-ben egységesen havi 70 ezer forinttal nőne a vállalatcsoport minden munkavállalójának alapbére.

Több vonat jár

A Volánbusz felhívta a figyelmet arra is, hogy a munkabeszüntetés alatt várható fennakadások csökkentése érdekben a MÁV-Start nagyobb kapacitással biztosítja a személyszállítási szolgáltatást a sztrájk mindkét napján. A Volánbusz javasolja, hogy aki teheti, január 28-án és 29-én vonattal induljon útnak. A MÁV-Volán csoport mindent megtesz, hogy az utasok minél gyorsabban eljuthassanak úti céljukhoz – írták a közleményben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció