Frankel Leó úti zsinagóga falára felfestettek egy horogkeresztet péntek este. Korábban az épület liftjében SS emblémát és Adolf Hitler monogramját firkálták fel.

Nincs helye

Őrsi Gergely polgármester szerint az üzenet egyértelmű: a hatmillió ártatlan áldozatot követelő holokauszt után van olyan ember, aki szerint a túlélők és leszármazottaik által látogatott zsinagógának nincs helye Budán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mindenkit támad

Hozzátette: A mi válaszunk legalább ilyen egyértelmű. Buda büszke arra, hogy nálunk él Közép-Európa egyik legnagyobb, virágzó zsidó közössége, akik békében és biztonságban élhetnek itt. Aki a zsinagógát támadja, az mindannyiunkat támad.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nincs helye közöttünk

Az ilyen, a történelem szemétdombjára való eszméket hirdető embereknek nincs helye köztünk – szögezte le a polgármester a Facebook oldalán.

Nem az első eset

A környéken rövid idő alatt ez már a második gyűlöletkeltő megnyilvánulás. „Amikor észleltünk a közeli Zsigmond téren egy melegellenes firkát, fél órán belül eltávolítottuk és feljelentést tettünk. Most is azonnal lefestjük a horogkeresztet.”

Szolidaritás

A II. kerületi önkormányzat ebben az esetben is minden segítséget megad a Budai Zsidó Hitközségnek és a rendőrségnek. Itt, Budán mindenki számíthat a teljes közösség szolidaritására, akit vallása, származása, szexuális identitása miatt támadnak.

Itt a polgármester posztja:

Melegellenes felirat

Korábban egy melegellenes felirat volt az egyik körúti buszmegóbban. Budán nincs helye a gyűlöletnek! – írta akkor a polgármester.

Kiállás

Hozzátette: Kiállunk minden közösség és kisebbség mellett, akiket fenyegetés ér, melyeknek tagjai mások gyűlöletének céltáblájává válnak.

Feljelentést tettek

Az uszító, mások elpusztítására(irtására) felszólító üzenet „készítőjét” feljelentjük. A feliratot a BKK munkatársai mostanra eltüntették, mi pedig mindent megteszünk, hogy a tettest megtaláljuk a környék térfigyelő kameráinak segítségével – írta.

Összetartás

Bárkit is ér sérelem, legyen bármilyen társadalmi csoport tagja, szeretném, ha tudná, hogy számíthat ránk, számíthat Buda szolidáris közösségére! – zárja posztját a polgármester.

Kiemelt kép: Horogkereszt a zsinagóga falán, Forrás: Őrsi Gergely Facebook oldala