Az újpesti önkormányzat kezelésében álló Gyermekek Átmeneti Otthonában rendszeresen zaklathattak a társai egy 5 éves kislányt. Mindez csak pár napja került nyilvánosságra.

Önként kell távoznia

„Van olyan, hogy egy vezetőnek – függetlenül attól, hogy bármilyen tekintetben felelősnek tartja-e magát vagy sem – pusztán a gyermekotthon szakmai vezetői pozíciójából adódóan, annak érdekében, hogy helyreállítsa az általa szakmailag vezetett intézmény iránti közbizalmat, meg kell hoznia komoly, személyes döntéseket, és önként távoznia” – közölte pénteki Facebook-bejegyzésében Újpest DK-s alpolgármestere. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Döbbenetes esetre derült fény

Trippon Norbert azt követően tette közzé posztját, hogy súlyos esetre derült fény egy, az önkormányzat által üzemeltetett gyermekotthonban. Mint a Blikk nyomán korábban mi is beszámoltunk róla, egy ötéves kislányt több ízben is molesztáltak és zaklattak az intézményben.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Minél előbb megy, annál jobb

A lap úgy tudja, hogy mindezt az egyik otthonban lakó másik kisgyerek mondta el a nevelőknek. Az intézményben ennek ellenére csak a legutolsó, december 11-én történt eset kapcsán indult belső vizsgálat. Az alpolgármester azt hangoztatta, a gyermekotthon vezetője minél előbb távozik, annál jobb.

Anyukája vette észre a sérüléseket

„Mert így helyes. Ez nem politikai, hanem emberi és vezetői morál kérdése. Én így látom” – zárta sorait Trippon Norbert. Arra azonban nem tért ki, hogy miért nem az önkormányzat mozdítja el helyéről az intézmény vezetőjét. Az otthonban a szülők rendszeresen látogathatják a gyermekeket, sőt ki is vihetik őket. Így történt ez az 5 éves kislány esetében is, akit egy alkalommal az anyukája vitt el, ekkor vette rajta észre a sérüléseket.

Másnap vitték csak orvoshoz

Az édesanya azonnal jelezte a nevelők irányába a dolgot, ők pedig továbbították az információt a vezetőnek. Mindezek után a kislányt csak másnap vitték orvoshoz, előtte pedig ellátták, megmosdatták, így sok nyom odaveszett, ami segíthetett volna a történtek tisztázásában.

Nyomozás indult

Korábban Trippon Norbert – aki egyben a területért is felelős alpolgármester – azt írta, hogy Nyomozás indult kiskorú gyermek veszélyeztetésének bűntette miatt. Az ügy az önkormányzat fenntartásában működő Szociális Intézményéhez tartozó Gyermekek Átmeneti Otthonát érinti, és egy kiskorú gyermek sérelmére elkövetett szexuális abúzusról, és az ezzel kapcsolatos kérdésekről szól.”

A hatóságok derítik ki az igazságot

„Az esettel kapcsolatban olyan információk birtokába kerültem az azzal kapcsolatban érdemi információval rendelkező munkatársak részéről, melyeket városvezetőként, állampolgárként és kétgyermekes apaként is kötelességemnek éreztem haladéktalanul megosztani a 4. kerületi Rendőrkapitánysággal” – fogalmazott.

Nem vonhatók felelősségre

A Bors korábban azt írta, hogy testvére lehetett az, aki finoman szólva is illetlen módon közelített ötéves húgához, de a kislányt állítólag rajta kívül többen is molesztálták. Noha elrendelték a nyomozást, de nincs gyanúsított, mivel a lehetséges elkövetők még nem töltötték be 14. életévüket – vagyis nem büntethetők.

Megrekedt a személyiségfejlődés

Makai Gábor klinikai szakpszichológus – aki a konkrét ügyet ugyan nem ismeri – de a lapnak általánosságban azt mondta, feltehetően éretlen szexualitással rendelkező és a személyiségfejlődésben megrekedt gyerekekről van szó.

Örömöt akartak megélni

„Tárgyként használták a kislányt arra, hogy a saját vágyaikat kielégítsék. Nem az volt a lényeg, hogy valakivel egy közelebbi kapcsolatot kialakítsanak, hanem csupán az, hogy valamiféle örömöt megéljenek” – magyarázta a szakértő. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

(Kiemelt képünk forrása: RTL híradó.)