A hőség veszélye miatt hétfőre még több területre adott ki másodfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Jön a kánikula

A veszélyjelzésükben azt írták: hétfőn tovább erősödik a felmelegedés, a napi középhőmérséklet az ország döntő részén meghaladhatja 27 Celsius-fokot, elsősorban az Alpokalján és az Északi-középhegység völgyeiben 25 és 27 fok között alakulhat.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Erre figyelmeztet a meterológiai szolgálat

Arra is figyelmeztettek továbbá, hogy hétfőn az UV-B sugárzás is az egész országban eléri a nagyon erős szintet. A minimumok az előrejelzés szerint általában 15 és 21 fok között alakulnak, de a hidegre érzékeny részeken 11-14 fokot is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között valószínű.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A legtöbb megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki

A hőség miatt Vas, Zala, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére elsőfokú, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A meteorológiai szolgálat és az országos tisztifőorvos hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak.

Ezekben a megyékben lesz legmelegebb:

Fotó: met.hu

Harmadfokú hőségriasztás

Az országos tisztifőorvos három fokozatot rendelhet el, döntése értelmében most hétfő nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztás lesz érvényben, erről itt a BudapestKörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk. Mint megírtuk harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot.

Kapcsolódó:

Előkerült Müller Cecília és azonnal harmadfokú hőségriadót rendelt el, ráadásul azt kérik, senki se igyon a melegben fröccsöt vagy sört

Ne igyunk sört és fröccsöt

Az NNK és a katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását, vagyis azt mondják, hogy ne sörözzünk, fröccsözzünk.

Ne menjünk napra 11-15 óra között

Azt is javasolják, hogy senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül; védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítményekkel. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvények résztvevői – hangsúlyozták.

Ne ugorjon senki felhevült testtel vízbe

A járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók se napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe – hívták fel a figyelmet.

70 fok is lehet a tűző napon álló autóban

Sose hagyjanak gyermeket, állatot a tűző napon parkoló autóban, mert ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a jármű belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, hívják a 112-es segélyhívószámot! – kérték.

40 fok közeli hőmérséklet

A hőség miatt Müller Cecília javasolta az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnaptól fokozódik a hőség. A jövő héten már 38 fokos maximumokat is mérhetnek és többfelé a leghidegebb órákban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI