Mint ahogyan arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt elképesztő kánikulára lehet számítani az elkövetkezendő napokban. Éppen ezért Életbe lépett a Müller Cecília országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriadó is, ami csütörtök éjfélig lesz érvényben.

Nagyon megterheli a szervezetet

A brutális hőség egyébként az egészséges szervezetet is nagyon megterheli, éppen ezért ilyenkor fokozottan kell ügyelni a folyamatos folyadékpótlásra, és arra, hogy minél kevesebb időt töltsünk a tűző napon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így segít a BKK

A nagy melegben a BKK is igyekszik az emberek segítségére lenni, éppen ezért vízvételi és hősítőpontokat állítottak fel Budapest legforgalmasabb helyszínein, a járatokon pedig fokozottan használják a klímaberendezéseket.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Ivókutakat állítottak fel

A társaság kedden az MTI-vel azt is közölte, hogy a BKV Zrt.-vel együttműködésben ivókutakat állítottak fel a metróvonalak területén. Idén 12-vel több,34 ivókút áll a fővárosiak rendelkezésére. Emellett a BKK tíz ügyfélközpontjában is található vízvételi pont, amelyet a városban közlekedők szintén szabadon használhatnak.

Applikáción keresni is lehet

Hozzátették: a BKK Futár applikációján többi között az ivókutak láthatóságát is be lehet állítani, hogy az utazók a lehető leghamarabb megtalálják a legközelebbi ivókutat.

Hűsítőszigetek

A BKK közlése szerint a fővárosi önkormányzat a kerületi önkormányzatokkal együttműködve két hűsítőszigetet is létrehozott a Boráros téren és a Baross téren. Ezeken a helyszíneken napenergia által hajtott ventilátorok és növények segítik könnyebben elviselni a hőséget.

Kulacsok újratöltése

Ennek részleteiről itt a BudapestKörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk, mint megírtuk Budapesten idén is hűsítő szigeteket állítanak fel június 18. és szeptember 15. között, melyek árnyékot nyújtanak az extrém hőség ellen. Továbbá a tavaly felállított 24 ivókút mellett még 11-el bővíti az ivókutak számát, ezzel is arra ösztönözve a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat. Itt a főváros és az agglomeráció friss időjárás-előrejelzése!

A klímák használata

Fokozott klímaellenőrzést is elrendelt a BKK a járatokon, valamint nyomatékosan felhívja a járművezetők figyelmét a klímaberendezés használatára.  

Pihenőidő a sofőröknek

A BKK tudatta azt is, hogy a hőségriadó idején biztosítja a járművezetők leváltását vagy félreállási lehetőségét, illetve megfelelő mennyiségű védőitalt és több pihenőidőt ad nekik. A járművezetők, a jegyellenőrök és a metró beléptető személyzete a rendkívüli melegre tekintettel rövidnadrágban is végezheti munkáját.

Hétvégére vége lesz a kánikulának

Az előrejelzések szerint pénteken hidegfront érkezik, hétvégére 10-12 fokkal is visszaeshetnek a maximumok. Csütörtök lehet a hőhullám utolsó napja. A pénteken érkező hidegfront erős északnyugati széllel hozza meg a lehűlést. A friss modellfutások alapján zivatarokra is készülni kell, melyek főként péntek estétől egyre nagyobb számban pattanhatnak ki. A felfrissülés két hullámban érkezik, így szombaton pár fokkal a péntekinél is alacsonyabb csúcsértékeket mérhetünk. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: BKK